Tarta chałwowa

  • wyświetlono: 4163 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Kruchy spód i kremowa masa chałwowa - to połączenie już od dawna chodziło mi po głowie, więc postanowiłam je w końcu zrealizować. Tartę polecam wszystkim miłośnikom dobrych słodyczy, bo to deser, który robi wrażenie i potrafi dopieścić kubki smakowe nawet najbardziej wymagających osób.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Spód:
- 1/4 kostki zimnej margaryny,
- 1 szklanka mąki tortowej (+ do podsypania wałka i blatu),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.
Masa:
- 0,5 l mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 25 dag chałwy waniliowej,
- 3 łyżki cukru.
Ponadto:
- tłuszcz i bułka tarta do formy,
- 2 łyżki sezamu do dekoracji.

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta chałwowa

  • 1. Przygotowujemy kruchy spód: Mąkę przesiewamy na stolnicę (lub do miski), dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy zimną margarynę i siekamy ją nożem. Na koniec dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, gdy zbyt mokre trochę mąki). Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
  • 2. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na okrągły placek nieco większy niż średnica formy. Rozwałkowane ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy, palcami formujemy niski brzeg (o wysokości ok. 1-1,5 cm). Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut, studzimy.
  • 3. Przygotowujemy masę chałwową: Odcinamy kawałek chałwy (ok. 3 cm) i dostawiamy. Resztę chałwy kroimy na drobne kawałki.
    Odlewamy ok. 1/2 szklanki mleka, resztę zagotowujemy. W odłożonym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń.
    Do gorącego budyniu wsypujemy pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy do momentu aż chałwa rozpuści się w budyniu, a masa zyska piękny, beżowy kolor.
  • 4. Na kruchy spód wylewamy masę budyniową i wyrównujemy wierzch.
    Sezam prażymy na suchej patelni na rumiano, studzimy. Odłożony kawałek chałwy kroimy w kosteczkę.
    Na powierzchni kremu rysujemy widelcem wzorki, środek dekorujemy kosteczkami chałwy, a rant obsypujemy uprażonym sezamem.
    Tartę odstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny.
PRZEPIS DNIA Czwartek 18.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=131 KHWS_01-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadchałwasezamurodzinybudyńkrem budyniowyświętaboże narodzeniechałwa waniliowaświąteczne ciastana specjalne okazjekrem chałwowytarta z krememciasto z chałwąsłodkie wypiekikrucha tartaeleganckie ciastodeser z chałwąprzepis_miesiąca1000uroczyste wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta stracciatella

Dodane przez: dagooshya

Tarta Stracciatella

Tarta z białej czekolady i mleka...

image-20n2syp

Dodane przez: mamajagody_2010

Tarta warzywna

Lubię tarty za to ze są proste,...

Tarta

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tarta makowa

Znakomita i pyszna tarta makowa...

Tarta Oreo

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Tarta Oreo

Jest to pyszna tarta oreo. Ciemne...

Tarta Toffife

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tarta Toffifee

Toffifee każdy z nas lubi również...

Tarta szpinakowa

Dodane przez: czarrna

Tarta szpinakowa

Krucha tarta ze szapinakowym nadzieniem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE