Tarta chałwowa

4.93 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kruchy spód i kremowa masa chałwowa - to połączenie już od dawna chodziło mi po głowie, więc postanowiłam je w końcu zrealizować. Tartę polecam wszystkim miłośnikom dobrych słodyczy, bo to deser, który robi wrażenie i potrafi dopieścić kubki smakowe nawet najbardziej wymagających osób.

Składniki:

  • Spód:
    - 1/4 kostki zimnej margaryny,
    - 1 szklanka mąki tortowej (+ do podsypania wałka i blatu),
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 2 łyżki cukru,
    - 1 żółtko,
    - szczypta soli.
    Masa:
    - 0,5 l mleka,
    - 2 opakowania budyniu waniliowego,
    - 25 dag chałwy waniliowej,
    - 3 łyżki cukru.
    Ponadto:
    - tłuszcz i bułka tarta do formy,
    - 2 łyżki sezamu do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.93 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruchy spód: Mąkę przesiewamy na stolnicę (lub do miski), dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy zimną margarynę i siekamy ją nożem. Na koniec dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, gdy zbyt mokre trochę mąki). Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
  • 2. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na okrągły placek nieco większy niż średnica formy. Rozwałkowane ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy, palcami formujemy niski brzeg (o wysokości ok. 1-1,5 cm). Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut, studzimy.
  • 3. Przygotowujemy masę chałwową: Odcinamy kawałek chałwy (ok. 3 cm) i dostawiamy. Resztę chałwy kroimy na drobne kawałki.
    Odlewamy ok. 1/2 szklanki mleka, resztę zagotowujemy. W odłożonym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń.
    Do gorącego budyniu wsypujemy pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy do momentu aż chałwa rozpuści się w budyniu, a masa zyska piękny, beżowy kolor.
  • 4. Na kruchy spód wylewamy masę budyniową i wyrównujemy wierzch.
    Sezam prażymy na suchej patelni na rumiano, studzimy. Odłożony kawałek chałwy kroimy w kosteczkę.
    Na powierzchni kremu rysujemy widelcem wzorki, środek dekorujemy kosteczkami chałwy, a rant obsypujemy uprażonym sezamem.
    Tartę odstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Chałwa Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 18.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=131 KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować