Pyszne, kruche ciasto na smalcu i maśle, o pomidorowym smaku. Pyszny farsz z mięsa indyczego z cukinią i fasolką. Polecam taki placek.
1 godz. 40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
300 g mąki pszennej
60 g masła
60 g smalcu
jajko
łyżka śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
15 g suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ( saszetka)
szczypta soli
500 g mięsa mielonego z indyka
cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g zielonej fasolki
mała cukinia
łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego grubego szczypioru
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
100 g płatków sera parmezan
50 g płatków sera parmezan
szczypior
małe pomidorki
Tarta z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mielone mięso i smażyć, mieszać. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Przykryć i dusić ok. 20 min. na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Odkryć mięso i dodać zioła prowansalskie, pieprz czarny świeżo mielony, koperek, natkę i szczypior i sól do smaku. Wystudzić mięso z warzywami. Dodać płatki sera.
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać wiórki zimnego masła i zimnego smalcu. Pomieszać, posiekać. Dodać jajko, śmietanę, suszone pomidory i szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na nieco większą wielkość niż forma. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasto. Brzegi ciasta muszą wystawać poza formę. Nałożyć farsz i pozagniatać brzegi ciasta do środka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min. Przed końcem pieczenia posypać jeszcze tarte płatkami parmezanu.
Smacznego.
Komentarze