Słodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżej cukinii położonej na warstwie sera z dodatkiem ziół to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy obiad.
Wytrawne galette z cukinią i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać sie kaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut.
2.Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.
3.Biały ser przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć widelcem, następnie dodać natkę z pietruszki, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
4.Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć serowym nadzieniem, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Na serze ułożyć plasterki cukinii w dachówkę (tak aby jeden zachodził na drugi). Cukinię posmarować rozpuszczonym masłem i posypać suszoną bazylią. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około
40-45minut.
Komentarze