Wytrawne galette z cukinią i białym serem

  • wyświetlono: 143 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Słodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżej cukinii położonej na warstwie sera z dodatkiem ziół to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy obiad.

Ewelina Marcin
  • 8 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
120g masła extra
150g mąki pszennej
100g mąki razowej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczka soli

Dodatkowo:
350g cukinii
230g białego półtłustego sera
4-5 łyżek śmietany 18%
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
3 łyżki natki z pietruszki
1 łyżka masła
suszona bazylia
sól
pieprz
jajko do posmarowania brzegów
1 łyżka sezamu do posypania brzegów tarty
oliwa do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania przepisu:

Wytrawne galette z cukinią i białym serem

  • Wytrawne galette z cukinią i białym serem1. Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać sie kaczką,
    a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut.
  • 2. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.
  • Wytrawne galette z cukinią i białym serem3. Biały ser przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć widelcem, następnie dodać natkę z pietruszki, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Wytrawne galette z cukinią i białym serem4. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć serowym nadzieniem, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Na serze ułożyć plasterki cukinii w dachówkę (tak aby jeden zachodził na drugi). Cukinię posmarować rozpuszczonym masłem i posypać suszoną bazylią. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  • Wytrawne galette z cukinią i białym serem5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około
    40-45minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tartaserCukiniakolacjawiosnatanioszybkogaletteobidWytrawne galette
 

Komentarze

Podobne przepisy

TARTA WIOSENNA Z BROKUŁEM, KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I JAJKAMI

Dodane przez: monikaT83

TARTA WIOSENNA Z BROKUŁEM, KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ...

Sycąca, a przy tym lekka. Spokojnie...

Tarta z porem, kiełbasą i oliwkami

Dodane przez: aga3103

Tarta z porem, kiełbasą i oliwkami

Sycąca tarta na kruchym cieście....

Tarta z bananami i solonym karmelem

Dodane przez: martynaprzewlocka

Pyszna tarta z bananami i solonym karmelem

Pyszna tarta z bananami otulonymi...

tarta z łososiem i buraczkami

Dodane przez: Jelonka

Tarta z łososiem wędzonym, buraczkami i serem...

Lekka tarta o dość intensywnym...

Tarta z fasolką szparagową i bobem

Dodane przez: mysza75

Tarta z fasolką szparagową i bobem

Tarta powstała na brak pomysłu...

Tarta wytrawna z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: martyna77

Tarta wytrawna z kurczakiem i warzywami

Ten przepis stał się numerem 1...