Wytrawne galette z cukinią i białym serem

5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Słodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżej cukinii położonej na warstwie sera z dodatkiem ziół to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy obiad.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    120g masła extra
    150g mąki pszennej
    100g mąki razowej
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka cukru pudru
    1/2 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    350g cukinii
    230g białego półtłustego sera
    4-5 łyżek śmietany 18%
    1 cebula dymka
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki natki z pietruszki
    1 łyżka masła
    suszona bazylia
    sól
    pieprz
    jajko do posmarowania brzegów
    1 łyżka sezamu do posypania brzegów tarty
    oliwa do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wytrawne galette z cukinią i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytrawne galette z cukinią i białym serem 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać sie kaczką,
    a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut.
  • 2. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.
  • Wytrawne galette z cukinią i białym serem 3. Biały ser przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć widelcem, następnie dodać natkę z pietruszki, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Wytrawne galette z cukinią i białym serem 4. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć serowym nadzieniem, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Na serze ułożyć plasterki cukinii w dachówkę (tak aby jeden zachodził na drugi). Cukinię posmarować rozpuszczonym masłem i posypać suszoną bazylią. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  • Wytrawne galette z cukinią i białym serem 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około
    40-45minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować