Sero makowiec z frużeliną wiśniową w tarcie

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Tarta pod gwiazdami z wiśniami, makiem, serem. Taki sero makowiec ale w innym wykonaniu. Sama nie wiem co jest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche:

    250 g maki pszennej typ 500
    125 g masła
    1 łyżka cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli

    frużelina wiśniowa:

    300 g wiśni mrożonych
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 cytryny

    masa serowa:

    450 g sera twarogowego
    300 ml śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 jajka
    1 łyżka budyniu waniliowego
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej startej

    masa makowa:

    200 g maku
    1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 żółtko
    3 białka
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    2 łyżki rodzynek
    500 ml mleka
    2 łyżki cukru trzcinowego

    dekoracja:

    czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec Tarty

Sero makowiec z frużeliną wiśniową w tarcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:

    Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło, żółtka, sól, cukier i ciasto kroję nożem a potem zagniatam krótko rękoma. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru, zapobiega to przyklejaniu się ciasta i nie trzeba go podsypywać mąką co powoduje jego twardnienie. Ciasto przekładam do formy tarta o średnicy 26 cm, ugniatam boki i odcinam resztę ciasta z którego zrobię gwiazdki. Na ciasto wykładam arkusz papieru na który wysypuję fasolę która obciąży nam spód. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam blaszkę na 10 minut. Po tym czasie zdejmuję papier z fasolą i zapiekam jeszcze kolejne 10 minut aż się przyrumieni. Z reszty ciasta robię gwiazdki które piekę 5-10 minut temp 160 stopni. Oblewam je czekoladą.

    Frużelina:

    Wiśnie przekładam do garnka i podgrzewam żeby puściły sok. 1/3 szklanki soku odlewam. Do wiśni dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu pięć minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w odlanym zimnym soku i wlewam do gotujących się wiśni. Mieszam i chwile gotuję. Odstawiam do przestygnięcia.

    Masa serowa:

    Ser mielę dwa razy. Do sera dodaję jajko, budyń, skórkę pomarańczową, puder, śmietanę i mieszam mikserem do połączenia się składników.

    Masa makowa:

    Mak zalewam mlekiem i gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie przelewam na sito i odcedzam. Mak mielę dwa razy maszynką. Masło przekładam na patelnię rozpuszczam, dodaję skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy posiekane, miód, cukier i podgrzewam. Na końcu dodaję mak i żółtko. Jak masa ostygnie dodaję ubitą pianę z trzech białek i mieszam.

    Na spód kruchy zimny wykładam masę makową, na nią połowę masy serowej, frużelinę/ dwie łyżki odkładam do dekoracji/ i resztę masy serowej. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni termoobieg i piekę 15 minut, potem zmniejszam na 130 stopni i piekę 25 minut. Ciasto zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach żeby wystygło. Zimne dekoruję ciastkami i resztą frużeliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować