Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem i dżemem truskawkowym to świetna propozycja słodkiego deseru, w którym słodkość czekolady idealnie komponuje się z orzeźwiającymi owocami w każdej postaci.
Tarta czekoladowa z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, cukier, szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 35cm x 11cm wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20minut. Po tym czasie tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
2.Krem czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamane na kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
3.Dżem z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a następnie gorący wylać na spód wystudzonej tarty i pozostawić do wystudzenia.
4.Większą połowę kremu czekoladowego wylać na dżem truskawkowy i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch tarty udekorować resztą kremu czekoladowego i posypać kakao.
Komentarze