Tarta jabłkowo-pomarańczowa

  • wyświetlono: 493 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Prawdziwie jesienna tarta z nadzieniem z winnych jabłek i soczystej pomarańczy, na kruchym cieście z bezową pianką.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Okrągła forma do tarty o śr 28 cm

Składniki :
Kruche ciasto:
15 dag mąki pszennej
15 dag mąki krupczatki
15 dag masła
8 dag cukru
4 żółtka
1 płaska łyżeczka cukru z pomarańczą
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
1 kg jabłek-szara reneta
1 pomarańcza
5 dag cukru
1 łyżeczka cukru z skórką pomarańczową
½ łyżeczki cynamonu
Szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:
4 białka
20 dag drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta jabłkowo-pomarańczowa

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać dokładnie w misce z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło oraz żółtka, wsypać cukry i zagnieść gładkie kruche ciasto. Ciasto rozwałkować przez warstwy papieru pergaminowego na okrąg wielkości formy tarty. Delikatnie przełożyć do lekko natłuszczonej formy na tartę , poodciskać na brzegach i bokach. Włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
  • 2. Nadzienie:
    Obrane jabłka pokroić na kawałki, pomarańczę wyszorować pod bieżącą wodą , zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, z pomarańczy wycisnąć sok dodać razem ze skórką do jabłek, wsypać cukry i dodać szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, całość smażyć w rondelku na wolnym ogniu około 5-7 minut aż jabłka zaczną się rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do gotującej się masy i zagęścić jabłka .
    Zestawić z ognia, wystudzić.
  • 3. Beza:
    Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy masa będzie gęsta, cały czas miksując wsypywać partiami cukier aż do skończenia. Miksować do momentu aż nie będzie żadnych grudek cukru.

    Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra-dół.

    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, dno posypać cynamonem, wyłożyć masę jabłeczną, wyrównać, wyłożyć bezę.
    Włożyć tartę do nagrzanego piekarnika piec 25 minut, po tym czasie wierzch tarty nakryć folią aluminiową i wyłączyć górną grzałkę piekarnika, piec na samej dolnej następne 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartazimabezasłodkościna słodkokruche ciastodeserydla dziecikruchekarnawałboże narodzeniejesieńdla gościtarta z beząPoczęstunekna rozne okazjetarta jabłkowatarta z pomarańczą

Komentarze

Podobne przepisy

sernik pomarańczowy

Dodane przez: agarybak76

Sernik pomarańczowy

Idealny na świąteczny stół, ale...

Jabłkowa chmurka

Dodane przez: dorota w

Jabłkowa chmurka

Najlepszy jabłecznik zrobiony na...

Jabłkowa pokusa

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Jabłkowa pokusa

Niebanalne ciasto jabłkowe.

ciasto pomarańczowe

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Ciasto pomarańczowe

Obłędnie pomarańczowe , aromatyczne...

Rolada jabłkowa

Dodane przez: Świeca Urszula

Rolada jabłkowa

Polecam prostą i szybką w przygotowaniu...

Placek pomarańczowy

Dodane przez: kamilab

Placek pomarańczowy

Moja szwagierka często robi ten...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE