REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Szynka

Szynka z jednej strony jest dość szlachetnym produktem kulinarnym, z drugiej jednak nie brakuje w niej prostoty i uniwersalności. Właśnie to sprawia, że jest tak chętnie wybierana i na codzienny obiad, i na spotkania rodzinne w większym, bardziej uroczystym gronie. Dość szybko się smaży, dobrze dusi i piecze. Znacznie łatwiej jest zachować w niej soczystość niż na przykład w przypadku pieczeni wołowej. Spożywać ją można na zimno i na ciepło, z dodatkiem warzyw lub owoców, w marynatach i z wieloma aromatycznymi sosami. Jak wybrać najsmaczniejszą szynkę? Jej kolor nie powinien być rażąco różowy. Warto sprawdzić, czy na przekroju włókna są zbite, a żyłki tłuszczu widoczne. Po naciśnięciu z szynki nie powinien wyciekać żaden był. Jeśli zauważymy zbyt intensywną złotawą barwę mięsa oraz połysk, prawdopodobnie nie jest ono pozbawione chemii.

liczba przepisów: 2186
Dodane przez: rzelkazag Joanna Tokarz

Czosnkowa karkówka na zimno

Kolejna propozycja na domową wędlinę, która by była smaczna potrzebuje troszkę czasu.

kategoria: Przystawki Dodatki Wędliny Szynki opublikowany: 10.12.2014 | wyświetlono: 5255 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 1
Dodane przez: Bilcia 142603700_1593156007553903_5571142881001482249_n

Szynka w czerwonym pesto z nutką orzechową

Pyszne, soczyste i aromatyczne mięsko na obiad lub do kanapek

kategoria: Dania główne Sosy pesto Wędliny Szynki opublikowany: 15.08.2013 | wyświetlono: 316 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1
Dodane przez: Bilcia 142603700_1593156007553903_5571142881001482249_n

Giuwacz

Pyszne danie regionu pomorsko-kujawskiego

kategoria: Dania główne gulasz Szynki opublikowany: 24.08.2015 | wyświetlono: 654 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: olinek_82 olinek_82

Szynka peklowana (szynkowar)

Domowa, soczysta i delikatna w smaku szynka. świetna jako przekąska i na kanapki.

kategoria: Przystawki Wędliny Szynki opublikowany: 04.11.2016 | wyświetlono: 45029 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 1

Obiad z szynki

Szynka wieprzowa na obiad to bardzo często spotykane w Polsce zjawisko. Jednym z weekendowych klasyków są kotlety panierowane z szynki, równie smaczne jak klasyczne schabowe. Można także przygotować aromatyczne, rozpływające się w ustach bitki z dodatkiem sosu. Zamiast smażyć kotlety z szynki możemy również je zapiec. Jako dodatek do takiej wersji wykorzystać można różnego rodzaju warzywa, pieczarki oraz ser żółty albo pleśniowy.

W Polsce bardzo popularne są także gulasze, a ten przygotowany z szynki wieprzowej jest szczególnie często wykorzystywany w czasie rodzinnych imprez oraz uroczystości. Przepisy na gulasz są bardzo różne, a smak gotowego dania zależy w dużej mierze od naszych upodobań. Warto wypróbować klasyczny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem cebuli, papryki oraz ogórków kiszonych. W niektórych wariantach gotowe danie zabiela się dodatkowo śmietaną. Z szynki powstaje też gulasz szegedyński, klasyk kuchni węgierskiej. Oprócz mięsa trafiają do niego duże ilości kiszonej kapusty, cebula, boczek, kwaśna śmietana, wino oraz - co może wydać się nieco zaskakujące - ananasy.

Potrawy z szynki

Oprócz kotletów i gulaszy, z wieprzowej szynki przygotować można różnego rodzaju bitki i pieczenie. Przepisy na bitki z szynki wieprzowej są bardzo zróżnicowane, dlatego warto przejrzeć kilka z nich i wybrać ten najbardziej dopasowany do wymagań naszych kubków smakowych. Najczęściej po prostu mocno rumieni się mięso, dodaje do niego zrumienioną cebulę i kminek lub inne ulubione przyprawy. Ciekawym pomysłem są także bitki w sosie warzywnym: smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Jeśli chcemy upiec szynkę, możemy to zrobić metodą tradycyjną, w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie albo w specjalnym rękawie, ułatwiającym zachowanie soczystości. Ciekawą propozycją jest pieczeń wieprzowa po bawarsku z dodatkiem cebuli i ciemnego piwa czy pieczeń po myśliwsku marynowana w mieszance czerwonego wina, octu oraz przypraw takich jak jałowiec, goździki czy ziarnisty pieprz. Szynka wieprzowa z tłuszczem jest także wykorzystywana w kuchni czeskiej. Towarzyszy jej tamtejsze piwo, jabłka oraz obowiązkowy u naszych południowych sąsiadów kminek.

W każdym wariancie szynkę wieprzową dobrze jest zaserwować z ziemniakami oraz surówką z marchewki i selera, sałatą lub buraczkami. Do tego mięsa pasuje także ryż, kasza gryczana lub jęczmienna oraz różnego typu kluski: od klasycznych śląskich, przez kopytka, po pampuchy.

Dania z szynki wieprzowej

Szynkę wieprzową możemy też wykorzystywać w mniej oczywistej formie. Ugotowaną, pieczoną lub wędzoną można kroić w kostkę i plastry, a następnie podawać w formie zimnej płyty lub jako dodatek do kanapek czy sałatek. Na uroczystą kolację czy śniadanie warto podać terrinę z szynki, czyli rodzaj galarety, lub wytrawne babeczki. Doskonale wzbogaci smak babki ziemniaczanej.

Szynkę dodawać można do bigosów, zapiekanek albo lecza. Posiekaną lub zmieloną faszeruje się warzywa, a z ugotowanej przyrządza znakomite pasty lub farsze do pierogów i krokietów. Warto wykorzystać szynkę także na pizzy, w calzone, na tartach i quiche'ach. Popularną i elegancką przystawką jest cykoria z szynką.