POMIDOROWE FOCACCIE Z SALAMI I MOZZARELLĄ

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mamy gęsty, kremowy sos pomidorowy, aromatyczne, tłuściutkie salami, ciągnącą mozzarellę, czerwoną cebulkę i soczyste pomidory.

Do tego chrupiący sezam i odrobina mojej ulubionej tajskiej bazylii!

Nic więcej nie potrzeba!

Takie focaccie najlepiej smakują na gorąco prosto z pieca, ale również na zimno będą zachwycać!

Są świetnym pomysłem na ciepłe śniadanie, przekąskę w pracy albo kolację na gorąco!

Koniecznie spróbujcie!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 10-12 szt )

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 550 g

    * drożdże świeże – 40 g

    * masło min. 82% – 100 g

    * mleko – 260 ml

    * cukier – 1 płaska łyżka

    * jajko – 2 szt

    * sól – 1 płaska łyżeczka

    DODATKOWO:

    * koncentrat pomidorowy – 200 g

    * sezam

    * bazylia tajska suszona ( nie konieczna )

    * mozzarella ( u mnie mini kulki ) – 200 g

    * salami – 150 g

    * pomidory na gałązkach – ok. 250 g

    * czosnek – 2-3 ząbki

    * czerwona cebula – 2 szt

    * sól, pieprz

    * jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomidorowe focaccie z salami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy z solą.

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku.

    Formujemy coś na kształt pieroga, ranty podnosimy do góry.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Obsypujemy sezamem i bazylią tajską.

    Smarujemy koncentratem pomidorowym zmieszanym z rozgniecionym czosnkiem ( ilość zależy od naszych upodobań ) oraz odrobiną soli i pieprzu.

    Układamy pomidory ( z gałązkami ładnie wyglądają! ).

    Dodajemy salami i pokrojona w piórka cebulę.

    Mozzarellę dodajemy dopiero w połowie pieczenia!

    Zapiekamy ok. 15 – 18 minut w 180C.

    Zajadamy gorące!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mozzarella Pomidor Salami Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować