Wystarczą dwa słowa. Jest pyszna. Polecam na imprezę, na rodzinne spotkanie. Makaron drobny w kształcie ryżu jest lekko przesmażony z czosnkiem i ziołami prowansalskimi, dzięki czemu nabiera aromatycznego zapachu.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
200 g makaronu w kształcie ryżu
ząbek czosnku
łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki majonezu
zielony ogórek wąż
3 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz młotkowany z kolendrą
pęczek rzodkiewki
mała puszka kukurydzy
150 g dobrej szynki ( 3-4 plastry)
mały por
3 łyżki majonezu
100 g sera żółtego gouda
do dekoracji rzodkiewka i natka pietruszki
Sałatka imprezowa warstwowa z makaronem w kształcie ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać makaron i zioła prowansalskie. Smażyć i mieszać przez ok. minutę. Wystudzić. Ułożyć na dnie salaterki. Posmarować trzema łyżkami majonezu. Ścianki salaterki wyłożyć połówkami plasterków rzodkiewek.
Zielonego ogórka pokroić w kostkę i włożyć do salaterki.
Jajka zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i do salaterki.
Posolić i posypać obficie pieprzem młotkowanym z kolendrą.
Pozostałe rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i to jest kolejna warstwa sałatki.
Kukurydzę osączyć na sitku. I to kolejna warstwa.
Szynkę pokroić w paseczki i ułożyć na kukurydzy.
Pora pokroić w półplasterki. Przelać wrzątkiem na sicie, a następnie zimną wodą. Odcisnąć. Ułożyć na szynce, posolić. Posmarować majonezem.
Ostatnią warstwą jest żółty ser starty na tarce na grubych oczkach. Dekoracja to rzodkiewki i natka pietruszki.
Sałatkę przed podaniem schłodzić. Smacznego.
Komentarze