szynka parzona

  • wyświetlono: 566 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

bardzo łatwa w wykonaniu a smak rewelacja.... jeśli jesteśmy miłośnikami domowych wędlin koniecznie musimy ją wykonać....

45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

kawałek mięsa od szynki ok. 1,30kg, może być szynka kulka
peklosól 65g
1 litr wody
2-3 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
3-4 ząbki czosnku
do parzenia
2 litry wody,
1 łyżka papryki słodkiej,
1 łyżka majeranku,
kilka ziaren pieprzu,
3 ząbki czosnku,

Sposób przygotowania przepisu:

szynka parzona

  • 1. Zagotowujemy wodę z przyprawami, studzimy zalewa ma być zimna, wtedy rozpuszczamy w niej peklosól, zalewę za pomocą sitka przecedzamy.
    2. Mięsko myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowymi ręcznikami, (za pomocą strzykawki i grubej igły - dostępne w każdej aptece koszt zakupu ok 1zł) wykonujemy kilka nastrzyków naszą solanką, masujemy mięsko , układamy w pojemniku do przechowywania żywności, zalewamy mięso pozostałą solanką, pojemnik przykrywamy , wstawiamy do lodówki na 5 dni.
    3. Codziennie mięsko obracamy, po 5 dniach wyjmujemy z solanki, myjemy (możemy włożyć w siatkę wędliniarską, albo posznurować sznurkiem do wędlin) .
    4. Tak przygotowaną szynkę, wkładamy do garnka z naszymi ulubionymi przyprawami ja dałam po łyżce papryki słodkiej, majeranku, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, zalewamy wodą zimną, garnek podgrzewamy do momentu, aż temperatura w mięsie osiągnie 68C (do tego celu należy zakupić termometr do wędlin), wtedy wyjmujemy szynkę i wkładamy na 5 minut do zimnej wody, studzimy, wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Rano mamy gotową wędlinę na śniadanie....
    Bardzo ważne aby podczas parzenia nie zagotować wody

Porady

Bardzo ważne aby podczas parzenia nie zagotować wody, szynka ma się parzyć wtedy będzie krucha i soczysta. Jeśli ktoś nie chce stosować peklosoli, może dać sól do przetworów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szynkaszynka na kanapkiszynka parzona

Komentarze

Podobne przepisy

Boczek parzony

Dodane przez: 23ewelina

Boczek parzony

Najlepszy bo swojski,polecam każdemu...

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według Czarka

Dodane przez: Czarek

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona według Czarka

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa...

Golonka parzona

Dodane przez: Czarek

Golonka wieprzowa, parzona

Bardzo smaczna, lekko pikantna,...

Frankfurterki parzone (nie wędzone).

Dodane przez: weronika63

Frankfurterki parzone (nie wędzone)

Polecam małe kiełbaski, frankfurterki,...

Domowa z szynka z szynkowara

Dodane przez: martynaprzewlocka

Szynka domowa z szynkowara

Szynka domowa z szynkowara to wędlina,...

Domowa biała szynka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowa biała szynka

Aromatyczna, pachnąca przyprawami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE