Czosnkowa karkówka na zimno

4.95 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kolejna propozycja na domową wędlinę, która by była smaczna potrzebuje troszkę czasu.

Składniki:

  • 70 dkg chudej karkówki
    1 mała główka czosnku
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżka przyprawy do karkówki
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs
    1 płaska łyżeczka cząbru
    1 rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.95 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Wędliny Szynki

Czosnkowa karkówka na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso należy oczyścić, umyć i zamarynować dzień wcześniej tak by całą noc przeleżało w przyprawach.
    Czosnek obieramy, połowę zgniatamy w prasce. Mięso przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć i nacieramy dokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek z każdej strony. Posypujemy zmieszanymi ze sobą przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła.
  • 2. Kolejnego dnia karkówkę wraz z tłuszczykiem i pozostałymi przyprawami przekładamy do rękawa, mocno związujemy i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temp. 170 st C. Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba.

Porady

Wędlina zachowa dłużej świeżość jeśli po upieczeniu będziemy ją trzymać nadal w zamkniętym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować