Czosnkowa karkówka na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso należy oczyścić, umyć i zamarynować dzień wcześniej tak by całą noc przeleżało w przyprawach.
Czosnek obieramy, połowę zgniatamy w prasce. Mięso przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć i nacieramy dokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek z każdej strony. Posypujemy zmieszanymi ze sobą przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła.
2.Kolejnego dnia karkówkę wraz z tłuszczykiem i pozostałymi przyprawami przekładamy do rękawa, mocno związujemy i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temp. 170 st C. Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba.
Porady
Wędlina zachowa dłużej świeżość jeśli po upieczeniu będziemy ją trzymać nadal w zamkniętym pojemniku.
Komentarze