REKLAMA

Czosnkowa karkówka na zimno

wyświetlono: 4313 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 1

Kolejna propozycja na domową wędlinę, która by była smaczna potrzebuje troszkę czasu.

opublikowany: 10.12.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 70 dkg chudej karkówki
    1 mała główka czosnku
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżka przyprawy do karkówki
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs
    1 płaska łyżeczka cząbru
    1 rękaw do pieczenia
Ocena:

(średnia 5 z 175 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso należy oczyścić, umyć i zamarynować dzień wcześniej tak by całą noc przeleżało w przyprawach.
    Czosnek obieramy, połowę zgniatamy w prasce. Mięso przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć i nacieramy dokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek z każdej strony. Posypujemy zmieszanymi ze sobą przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła.
  • 2. Kolejnego dnia karkówkę wraz z tłuszczykiem i pozostałymi przyprawami przekładamy do rękawa, mocno związujemy i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temp. 170 st C. Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba.

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Porady

Wędlina zachowa dłużej świeżość jeśli po upieczeniu będziemy ją trzymać nadal w zamkniętym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Czosnkowa karkówka

Wiadomo, domowe najlepsze.

kategoria: Dania główne kanapki Wędliny Szynki opublikowany: 24.11.2016 | wyświetlono: 453 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: teresa-kr teresa-kr

Czosnkowa karkówka

Pyszna czosnkowa karkówka , domowa wędlina

kategoria: musy Dania główne Wędliny opublikowany: 07.09.2013 | wyświetlono: 1076 Książki kucharskie: 19 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bożena Z. ja.

Pieczona karkówka kethupowo czosnkowa

smaczna i soczysta

kategoria: Dodatki opublikowany: 27.05.2019 | wyświetlono: 713 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE