Gnocchi pod warzywami zapiekane z mozzarellą

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ziemniaczane kluseczki pod kołderką z warzyw polane aromatycznym sosem pomidorowym o smaku ziół włoskich, zapieczone pod delikatnym serem mozzarella. Zapiekanki rozgrzewają i sycą, są idealne na zimowe obiady , znikają z talerzy w kilka minut. Ta jest smaczna i aromatyczna , raz spróbujesz i odtąd będzie to twoje ulubione danie, zresztą zapewne nie tylko twoje ;) Polecam.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kluseczek gnocchi
    10 dag szynki serrano
    1 podłużna słodka czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 cebula
    2 średnie cukinie
    1 marchewka
    2 łyżki oliwy
    125 g sera mozzarella
    2 łyżki startego sera parmezan

    Sos pomidorowy:
    300 ml passaty pomidorowej
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    3 łyżki oliwy
    1 łyżeczka cukru
    Sól morska do smaku
    ½ łyżeczki ziół włoskich do smaku
    Dodatkowo:
    Natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Gnocchi pod warzywami zapiekane z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Danie zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego:
    W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, szklimy 2-3 minuty, wlać passatę pomidorową , doprawić płatkami soli, cukrem oraz ziołami włoskimi, dusić 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia.

    Kluseczki gnocchi gotować 2 minuty od wypłynięcia, odcedzić na durszlaku.
  • Przygotowanie 2. Wszystkie obrane i umyte warzywa, pokroić w paski lub kostkę (marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, dusić pod przykryciem 5-6 minut aż lekko zmiękną , doprawić solą do smaku. Zestawić z ognia.
  • Przygotowanie 3. Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego, rozprowadzić łyżką, włożyć kluseczki, przykryć warzywami, rozłożyć pokrojoną na paseczki szynkę serrano, polać resztą sosu pomidorowego , posypać startym drobno serem parmezan, ułożyć plasterki mozzarelli.

    Włożyć do nagrzanego do 180*c zapiekać 20 minut aż ser się rozpuści, przed podaniem posypać natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować