Szynka w czerwonym pesto z nutką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy , osuszamy. Z likieru i obu sosów robimy marynatę, dokładnie oblewamy nią szynkę i wstawiamy , najlepiej na noc do lodówki. ( min. 2-3 godziny) Po wyjęciu z lodówki, zawijamy szynkę sznurkiem lub wkładamy w siatkę do pieczenia - żeby się nie odkształciła i obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Na spód naczynia żaroodpornego układamy obraną, i pociętą w plastry cebule oraz obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Posypujemy solą, pieprzem, szałwią oraz bazylią. Na tak przygotowaną pierzynkę kładziemy obsmażone mięso, które nacieramy dokładnie pesto. wierzch posypujemy szałwią i bazylią. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godziny po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze ok. 20 min. Mięso przekładamy na półmisek posypujemy startą skórką cytrynową i kroimy - natomiast powstały sos możemy zagęścić na ciepło z rozpuszczoną mąką.
Komentarze