Szynka w czerwonym pesto z nutką orzechową

5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne, soczyste i aromatyczne mięsko na obiad lub do kanapek

Składniki:

  • - 1,5 kg szynki , bez kości
    - 2 łyżki likieru orzechowego
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - 2 łyżki sosu worchester
    - 3-4 solidne łyżki czerwonego pesto
    - suszona lub świeża szałwia oraz bazylia
    - 2 cebule
    - 2 jabłka
    - skórka z cytryny
    - 2 łyżki oleju
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Szynka w czerwonym pesto z nutką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy , osuszamy. Z likieru i obu sosów robimy marynatę, dokładnie oblewamy nią szynkę i wstawiamy , najlepiej na noc do lodówki. ( min. 2-3 godziny) Po wyjęciu z lodówki, zawijamy szynkę sznurkiem lub wkładamy w siatkę do pieczenia - żeby się nie odkształciła i obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Na spód naczynia żaroodpornego układamy obraną, i pociętą w plastry cebule oraz obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Posypujemy solą, pieprzem, szałwią oraz bazylią. Na tak przygotowaną pierzynkę kładziemy obsmażone mięso, które nacieramy dokładnie pesto. wierzch posypujemy szałwią i bazylią. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godziny po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze ok. 20 min. Mięso przekładamy na półmisek posypujemy startą skórką cytrynową i kroimy - natomiast powstały sos możemy zagęścić na ciepło z rozpuszczoną mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szałwia Szynka

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować