Rolada z plastrów schabu , pieczarek, szynki, sera i ogórka

  • wyświetlono: 386 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowaną roladę można podać jako przystawkę -na zimno, bądź jako dodatek do obiadu- na ciepło. W plastrach schabu kryją się pieczarki, szynka szwarcwaldzka, żółty ser oraz ogórki konserwowe. Z wykonaniem jej poradzi sobie nawet początkujący kucharz:) Wspaniale prezentuje wśród innych świątecznych smakołyków.

123
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

6 plastrów schabu wieprzowego surowego
300 g. pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
200 g. żółtego sera
1 spory ogórek konserwowy
6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżki przyprawy do mięs
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
folia aluminiowa
naczynie do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z plastrów schabu , pieczarek, szynki, sera i ogórka

  • Rolada z plastrów schabu, pieczarek, sera i ogórka1. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, podsmażam do odparowania wody, doprawiam solą i pieprzem, studzę. Ser trę na tarce o dużych oczkach. Ogórka kroje w cienkie plasterki obieraczka do mięs. Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , osypuję przyprawa do mięs, układam prostokąt na folii aluminiowej, tak aby plastry zachodziły na siebie.Na prostokącie ze schabu rozkładam połowę podsmażonych pieczarek, na pieczarkach połowę sera, na serze układam plasterki szynki, na szynce resztę pieczarek, resztę sera, na serze plasterki ogórka.
  • Rolada z plastrów schabu, pieczarek, szynki, sera i ogórka2. Schab z dodatkami zwijam w roladę, roladę zawijam w folię aluminiowa, zamykając dokładnie końce. Roladę przekładam do naczynia do zapiekania, wlewam ciepłą wodę, tak 1/3 wysokości rolady, piekę godzinę w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie rozcinam folie, rozchylam na boki, roladę piekę jeszcze ok. 15 minut, tak aby ładnie się zrumieniła. Formę z roladę wystawiam z piekarnika, po ok. godzinie wyjmuje roladę, pozostawiam do wystudzenia, wstawiam do lodówki.

Porady

Ja przedstawiłam roladę w wykonaniu na zimno jako przystawkę, lecz roladę można podać także na ciepło.
Do rolady można podać sos np.czosnkowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiprzystawkaszynkaschabżółty serroladaWielkanocogórek

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada podana na półmisku

Dodane przez: katarzynka160

Rolada z żółtego sera

Ładnie prezentuje się na talerzu,...

:)

Dodane przez: beciiaaa

Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika

Pyszne, soczyste pieczarki z piekarnika....

Bułeczki zapiekane z jajkiem, szynką, serem, pieczarkami i papryką

Dodane przez: beciiaaa

Bułeczki zapiekane z jajkiem, szynką, serem,...

Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu....

Rolada z żółtego sera

Dodane przez: Beata07

Rolada z żółtego sera

Moja mama otrzymała kiedyś przepis...

Rolada z żółtego sera

Dodane przez: Smakoszka

Rolada z żółtego sera

Danie kaloryczne ale bardzo smaczne.Alternatywa...

Rolada z żółtego sera

Dodane przez: paulina57

Rolada z sera żółtego

Pysznie wygląda i smakuje świetna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE