Rolada z plastrów schabu , pieczarek, szynki, sera i ogórka

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowaną roladę można podać jako przystawkę -na zimno, bądź jako dodatek do obiadu- na ciepło. W plastrach schabu kryją się pieczarki, szynka szwarcwaldzka, żółty ser oraz ogórki konserwowe. Z wykonaniem jej poradzi sobie nawet początkujący kucharz:) Wspaniale prezentuje wśród innych świątecznych smakołyków.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego surowego
    300 g. pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    200 g. żółtego sera
    1 spory ogórek konserwowy
    6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
    2 łyżki przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    folia aluminiowa
    naczynie do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Szynki

Rolada z plastrów schabu , pieczarek, szynki, sera i ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z plastrów schabu, pieczarek, sera i ogórka 1. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, podsmażam do odparowania wody, doprawiam solą i pieprzem, studzę. Ser trę na tarce o dużych oczkach. Ogórka kroje w cienkie plasterki obieraczka do mięs. Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , osypuję przyprawa do mięs, układam prostokąt na folii aluminiowej, tak aby plastry zachodziły na siebie.Na prostokącie ze schabu rozkładam połowę podsmażonych pieczarek, na pieczarkach połowę sera, na serze układam plasterki szynki, na szynce resztę pieczarek, resztę sera, na serze plasterki ogórka.
  • Rolada z plastrów schabu, pieczarek, szynki, sera i ogórka 2. Schab z dodatkami zwijam w roladę, roladę zawijam w folię aluminiowa, zamykając dokładnie końce. Roladę przekładam do naczynia do zapiekania, wlewam ciepłą wodę, tak 1/3 wysokości rolady, piekę godzinę w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie rozcinam folie, rozchylam na boki, roladę piekę jeszcze ok. 15 minut, tak aby ładnie się zrumieniła. Formę z roladę wystawiam z piekarnika, po ok. godzinie wyjmuje roladę, pozostawiam do wystudzenia, wstawiam do lodówki.

Porady

Ja przedstawiłam roladę w wykonaniu na zimno jako przystawkę, lecz roladę można podać także na ciepło. Do rolady można podać sos np.czosnkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Pieczarki Schab Szynka Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować