REKLAMA

Rolada z plastrów schabu , pieczarek, szynki, sera i ogórka

wyświetlono: 781 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Tak przygotowaną roladę można podać jako przystawkę -na zimno, bądź jako dodatek do obiadu- na ciepło. W plastrach schabu kryją się pieczarki, szynka szwarcwaldzka, żółty ser oraz ogórki konserwowe. Z wykonaniem jej poradzi sobie nawet początkujący kucharz:) Wspaniale prezentuje wśród innych świątecznych smakołyków.

opublikowany: 23.03.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego surowego
    300 g. pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    200 g. żółtego sera
    1 spory ogórek konserwowy
    6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
    2 łyżki przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    folia aluminiowa
    naczynie do pieczenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Rolada z plastrów schabu, pieczarek, sera i ogórka 1. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, podsmażam do odparowania wody, doprawiam solą i pieprzem, studzę. Ser trę na tarce o dużych oczkach. Ogórka kroje w cienkie plasterki obieraczka do mięs. Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , osypuję przyprawa do mięs, układam prostokąt na folii aluminiowej, tak aby plastry zachodziły na siebie.Na prostokącie ze schabu rozkładam połowę podsmażonych pieczarek, na pieczarkach połowę sera, na serze układam plasterki szynki, na szynce resztę pieczarek, resztę sera, na serze plasterki ogórka.
  • Rolada z plastrów schabu, pieczarek, szynki, sera i ogórka 2. Schab z dodatkami zwijam w roladę, roladę zawijam w folię aluminiowa, zamykając dokładnie końce. Roladę przekładam do naczynia do zapiekania, wlewam ciepłą wodę, tak 1/3 wysokości rolady, piekę godzinę w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie rozcinam folie, rozchylam na boki, roladę piekę jeszcze ok. 15 minut, tak aby ładnie się zrumieniła. Formę z roladę wystawiam z piekarnika, po ok. godzinie wyjmuje roladę, pozostawiam do wystudzenia, wstawiam do lodówki.

Porady

Ja przedstawiłam roladę w wykonaniu na zimno jako przystawkę, lecz roladę można podać także na ciepło. Do rolady można podać sos np.czosnkowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JOANNA 55a IMG_1811

Rolada z sera żółtego i pieczarek

To moja ulubiona rolada serowa

kategoria: rolada jajko Przystawki opublikowany: 24.02.2020 | wyświetlono: 655 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: anka1988 anka1988

Sałatka z sera i szynki

Idealna do kiełbaski na ciepło.

kategoria: Sałatki majonez Szynki Przekąski Ser opublikowany: 25.12.2013 | wyświetlono: 29623 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 1
Dodane przez: alaaa alaaa

Roladki z szynki i sera

Roladki są ekspresowe do zrobienia nawet jak goście już w progu. Ładnie wyglądają i szybko znikają z talerza.

kategoria: Przystawki Szynki Ser opublikowany: 15.02.2014 | wyświetlono: 13542 Książki kucharskie: 22 | Polecenia: 1
Dodane przez: maariola1988 maariola1988

Rolada z sera żółtego z nadzieniem z szynki i serka topionego

Przepis dostałam od mojej mamy. Roladka idealna na Wielkanoc

kategoria: rolada Przystawki opublikowany: 12.03.2014 | wyświetlono: 42811 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE