Zapiekana mozzarella w szynce na liściach sałaty

5 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Błyskawiczna i bardzo smaczna przekąska dla wielbicieli włoskiej kuchni, mozzarelli i prosciutto.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 półcentymetrowe plastry mozzarelli
    2 plastry szynki prosciutto
    4 listki sałaty masłowej
    2 pomidory koktajlowe
    kilka listków świeżej bazylii
    oliwa z oliwek extra vergine
    ocet winny lub sok z cytryny
    pieprz z młynka
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przekąski

Zapiekana mozzarella w szynce na liściach sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i osuszamy. Liście sałaty układamy obok siebie na talerzu. Pomidory kroimy na ćwiartki i dekorujemy nimi talerz z sałatą.
    Plastry szynki przekrawamy wzdłuż i owijamy nimi plastry mozzarelli. Tak przygotowany ser podpiekamy z obu stron na natłuszczonej i dobrze rozgrzanej patelni. Podpiekamy krótko, do czasu, aż ser zacznie się lekko topić, a szynka rumienić i od razu przekładamy na przygotowane liście sałaty. Całość skrapiamy oliwą i octem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy liśćmi bazylii.

    Smacznego :)

Porady

Mozzarellę odsączamy z zalewy i osuszamy. Prosciutto możemy zastąpić szynką parmeńską lub szwarcwaldzką. Najlepiej smakuje z grzanką z domowego pieczywa lub ciabattą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować