Pizza rolls z serem, szynką, papryką i pieczarkami

  • wyświetlono: 400 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pizza rolls czyli pizza w formie roladek (ślimaczków) to fajna przekąska na „jeden kęs”. Jest smaczna i sycąca. Rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi. Idealna na domówkę, Sylwestra itp. Można zabrać je również do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Idealne na każda okazję.

b
  • 14 porcje
  • 120min

Składniki

Składniki: na 14-16 porcji
ciasto:
• 25g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych,
• 350 g mąki ( u mnie do pizzy 00),
• ok. 200 ml letniej wody,
• łyżeczka cukru,
• łyżeczka soli ( u mnie himalajska),
• łyżka oliwy,
dodatki :
• 10 plasterków szynki ( u mnie konserwowa),
• 10 plasterków żółtego startego sera,
• 2-3 łyżki startego sera,
• ½ cebuli,
• ok. 400g pieczarek
• 4-5 pasków papryki (u mnie czerwona i żółta),
• 2-3 łyżki startej cukinii (opcjonalnie)
• keczupu,
• 1-2 łyżeczki przyprawy do pizzy,
• sól, pieprz do smaku
• olej do podsmażenia,

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza rolls z serem, szynką, papryką i pieczarkami

  • 1. Mąkę przesiewamy.
    Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki.
    Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy startą cukinię i podsmażamy do momentu aż odparuje całą wodę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokątny placek ( u mnie zazwyczaj o wielkości ok. 25 cm x 50 cm).
    Na całej powierzchni placka układamy plastry sera, szynkę oraz powstały farsz, posypujemy przyprawą do pizzy, polewamy odrobiną ketchupu i posypujemy startym serem zostawiając wolne brzegi. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i sklejamy. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3 cm.
    Układamy na kratce ułożonej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 min, aby ciasto urosło. Wkładamy razem z kratką do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na około 15-20 min, aż będą rumiane. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiw kilka chwilostatkiprzekąskana każda okazjęimprezasylwesterna jeden kęsna wycieczkędo szkołyślimaczki drożdżowedo pracyroladka drożdżowa z nadzieniem

Komentarze

Podobne przepisy

:)

Dodane przez: beciiaaa

Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika

Pyszne, soczyste pieczarki z piekarnika....

Tortilla z żółtym serem,  szynką, ogórkiem i papryką

Dodane przez: bietka

Tortilla z żółtym serem, szynką, ogórkiem...

Bardzo szybka w przygotowaniu,...

Jajka nadziewane pieczarkami, szynką i żółtym serem

Dodane przez: Jola1977-1977

Jajka nadziewane pieczarkami, szynką i żółtym...

Tak przygotowane jajka mogą być...

tost

Dodane przez: Klaudia0318

Tosty z serem i szynką z patelni

Pyszne tosty z patelni.

Różyczki z szynką i serem

Dodane przez: Ewa1992

Różyczki z szynką i serem

Przepis powstał w ponury i szary...

Rogaliki z szynką i serem

Dodane przez: Cukiereczek

Rogaliki z szynką i serem

Takie rogaliki mogą stanowić smaczny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE