Tanie śniadanie

Tanie śniadanie to dobre rozwiązanie dla każdej osoby, która chce poszukać oszczędności w domowym budżecie. Tanio nie musi jednak oznaczać niezdrowo, a wręcz przeciwnie. Najmniej kosztujące produkty często zawierają wiele cennych dla zdrowia minerałów, witamin, błonnika pokarmowego, aminokwasów i innych niezbędnych składników odżywczych. Przedstawiamy więc pomysły na zdrowe oraz dietetyczne śniadania w wersji fit.

Liczba przepisów: 6292

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

Tanie i zdrowe śniadanie 

Do najzdrowszych śniadań zaliczają się różnego typu sałatki i surówki warzywno-owocowe. Do ich przygotowania nadają się doskonale takie produkty jak np. pomidorki koktajlowe, awokado, sałata roszponka, sałata endywia, rukola, granat, marchew, seler czy jabłko. Dla nadania słodkiego smaku można także wykorzystać plasterki ananasa czy sok z pomarańczy. Inną zdrową propozycją na śniadanie fit są sałatki z dodatkiem wędzonej ryby – np. makreli, pstrąga, łososia, dorsza, soli czy halibuta. Ryby ceni się zwłaszcza ze względu na sporą zawartość witaminy D, jodu, żelaza, witamin z grupy B, pełnowartościowego białka oraz zdrowych tłuszczów Omega-3. 

Warty uwagi pomysł na dietetyczne śniadanie to malinowa owsianka. Jej sporą zaletą jest to, że można ją przygotowywać cały rok, również poza sezonem na maliny. Owsianka w tej wersji doskonale rozgrzewa i dodaje energii na długi czas – zwłaszcza, jeżeli podaje się ją z dodatkiem orzechów lub migdałów. Warto także wsypać do owsianki zmielone siemię lniane, które jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Śniadanie w wersji fit to również naleśniki z serkiem waniliowym i borówkami. Uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Wybornie smakują na zimno i posypane kakao. Jest to wyjątkowo pożywny, a zarazem dietetyczny posiłek. Warto jednak pamiętać, aby nie dodawać zbyt dużo oleju. Wystarczy dobrze rozgrzać patelnię i wlać odrobinę oliwy z oliwek – po czasie można dodawać nieco wody.  

Tanie i szybkie śniadanie 

Do tanich, a zarazem wyjątkowo pożywnych śniadań zaliczają się dania na bazie jajek. Nie trzeba decydować się jedynie na tradycyjną jajecznicę, lecz można postawić na wiele oryginalnych pomysłów. Wśród nich na uwagę zasługują pieczone jajka z czarnuszką, dodawaną zamiast pieprzu. Jajka wychodzą zdrowsze, ponieważ zamiast smażenia piecze się je w piekarniku. Najlepiej smakują podawane z rzodkiewką i udekorowane szczypiorkiem. Dzięki dodaniu czarnuszki zyskują atrakcyjny wygląd, a także cenne właściwości zdrowotne – m.in. antybakteryjne i przeciwzapalne. Danie to przygotowuje się w czasie nie dłuższym niż kwadrans, dzięki czemu można zrobić je szybko przed wyjściem do pracy. 

Na śniadanie warto także zdecydować się na jajecznicę z dodatkiem grzybów – najlepiej sprawdzają się kurki oraz prawdziwki. W wersji wegetariańskiej jajka wystarczy zastąpić zwędzonym tofu, a wtedy powstanie pyszna tofucznica. Dobrze komponuje się ona z takimi warzywami jak pomidor, papryka i cebula. Aby kawałki tofu nabrały wyraziście żółtej barwy, wystarczy dodać do potrawy przyprawę curry lub kurkumę. Nie może również zabraknąć innych aromatycznych przypraw, takich jak np. bazylia, pierz, czosnek granulowany czy oregano. 

Szybko na śniadanie warto także przygotować tosty z piekarnika. Będzie to tanie śniadanie zwłaszcza wtedy, gdy zostanie użyte czerstwe pieczywo z poprzedniego dnia, które w innym przypadku zostałoby wyrzucone. Tosty najlepiej wychodzą z dodatkiem masła, gotowanej szynki, żółtego sera, pomidora oraz koperku. Przed jedzeniem dobrze jest polać je ketchupem oraz posypać koperkiem.  

Tanie śniadanie - co ugotować? 

Aby przygotować tanie śniadanie, najlepiej wykorzystać czerstwy chleb oraz zalegające w lodówce reszki produktów. Dzięki temu można nie tylko zaoszczędzić swoje pieniądze, lecz także unikać marnowania żywności. Jest to również dobre rozwiązanie w celu ograniczenia zużycia plastiku i innych opakowań, wpisujące się w filozofię zero waste.

Na tanie śniadanie warto ugotować m.in. różnego typu dania jednogarnkowe na ciepło, takie jak np. zupy, gulasze czy leczo. Tanim śniadaniem będą także sałatki, płatki z owocami, kasze, tosty czy koktajle.