Bagietki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Czy nie chcielibyście upiec w zaciszu własnej kuchni bagietki? Jest to możliwe i co więcej bardzo proste. Dziś podzielę się z Wami przepisem na to francuskie pieczywo! Takie bagietki są po prostu pyszne i smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu.. a ten zapach unoszący się po domu w trakcie pieczenia

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki na 3 bagietki:
    ◦500 g mąki pszennej typ 500
    ◦350 ml ciepłej wody
    ◦1 łyżeczka cukru
    ◦25 g świeżych drożdży
    ◦2 łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    ◦mąka (ok. ½ szklanki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bagietka

Bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bagietki 1. W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Wlewamy roztwór z drożdży i drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
    Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut – na koniec możemy lekko posypać je mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Bagietki 2. Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 3 równe części.
    Każdą z części rozwałkowujemy na kształt prostokąta (o długości podobnej do długości dużej blachy z pieca). Prostokąt składamy na trzy części (jak harmonijkę). Następnie zwijamy ciasto na kształt bagietki i rolujemy tak długo aż osiągnie rozmiar/długość podobną do blachy, w której będziemy je piec.

    W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

    Bagietki przekładamy do dużej blachy (najlepiej takiej z pieca) posypanej mąką, jedna koło drugiej w odstępach 3-5 cm. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Bagietki 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Na spód piekarnika wstawiamy 1 lub dwa małe naczynia/kokilki żaroodporne z wodą, dzięki temu podczas pieczenia bagietek będzie się tworzyła mgła , która nada chrupkości pieczywu.

    Wyrośnięte bagietki posypujemy mąką i nacinamy delikatnie. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut.

    Pamiętajcie, że bagietki po upieczeniu są bladozłote! Więc nie oczekujcie ciemnobrązowej skórki!

    Bułeczki studzimy na kratce! Polecam jeszcze ciepłe z masełkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Bułka Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować