Chleb ze złocistą i chrupiącą skórką

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na ten chlebek znalazłam kiedyś w internecie ale zmodyfikowałam go na swoje potrzeby, by robiło się go łatwiej i bez tylu poszczególnych kroków ;) Piekłam go już bardzo wiele razy, ale przepisu wcześniej nie dodawałam gdyż chciałam go dopracować jak najlepiej :) Myślę, że udało mi się to doskonale bo to jeden z łatwiejszych chlebków jakie piekłam - w dodatku z zaledwie kilku składników :) Ma mega chrupiącą, złocistą skórkę i środek mięciutki w mega dużą ilością "bąbelków", które widzimy już w misce przykrytej folią spożywczą, gdy chlebek rośnie. Jest on bardzo bardzo smaczny - wręcz idealny ! :)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 chleby :
    1,1 kg mąki pszennej (u mnie tortowa)
    3/4 łyżeczki drożdży suszonych instant
    3 łyżeczki soli
    3 3/4 szklanki gorącej wody (z kranu)
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb ze złocistą i chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski (najlepiej 5litrowej) przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy aż powstanie ciasto, będzie ono gęste. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą lub aluminiową i pozostawiamy do wyrośnięcia na 8 godzin.
  • 2. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę obficie posypaną mąką i chwilę wyrabiamy chwilę ciasto (do momentu aż da się z niego uformować kulę i nie będzie się kleiło się do rąk). Gotowe ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia (przed włożeniem do keksówek możemy dane ciasto lekko „zakręcić” by miało ładny wzorek na wierzchu).
  • 3. Blaszki z ciastem wkładamy do piekarnika, ustawiamy temp. 50 st. C i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie temperaturę piekarnika zwiększamy do 200 st. C i pieczemy chleb 45 minut (od momentu nagrzania do 200 stopni, u mniej piekarnik nagrzewa się 15 minut, przez cały czas chleb jest w piekarniku) bez termoobiegu.
  • 5. Po upieczeniu chleby od razu wyjmujemy z keksówek i przekładamy np. na blachę z piekarnika by wystygły.

Porady

Ciasto na ten chleb można przygotować też wieczorem i upiec rano - spokojnie może rosnąć dłużej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować