Dawno zapomniany przeze mnie przepis.Bajgle wychodzą bardzo pyszne.Jednym słowem najlepsze.Mnie najlepiej smakują rozkrojone i posmarowane masełkiem.Polecam na śniadanie lub kolację.
1 kg mąki tortowej
5 dag drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
1 kopiasta łyżka cukru
2 średnie jajka
pół łyżki soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
odrobina soli i cukru
Sposób przygotowania przepisu:
Domowe bajgle
1.
Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem,następnie dodajemy jajka i lekko rozmącamy,na koniec dodajemy sól i stopniowo mąkę,zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę,żeby ciasto wyrosło.
2.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części.Z każdej części toczymy długi wałek,z połowy wałka formujemy kółko,a pozostałym ciastem oplatamy formując obwarzanek.
3.
W garnku gotujemy wodę ,którą lekko solimy i słodzimy.Do wody wrzucamy partiami precle i gotujemy kilka sekund,następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku.
4.
Precle układamy na suchej blaszce.
5.
Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze