Domowe bajgle

5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Dawno zapomniany przeze mnie przepis.Bajgle wychodzą bardzo pyszne.Jednym słowem najlepsze.Mnie najlepiej smakują rozkrojone i posmarowane masełkiem.Polecam na śniadanie lub kolację.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
    5 dag drożdży
    2 szklanki ciepłego mleka
    1 kopiasta łyżka cukru
    2 średnie jajka
    pół łyżki soli

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    odrobina soli i cukru
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bajgle

Domowe bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem,następnie dodajemy jajka i lekko rozmącamy,na koniec dodajemy sól i stopniowo mąkę,zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę,żeby ciasto wyrosło.
  • Formowanie. 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części.Z każdej części toczymy długi wałek,z połowy wałka formujemy kółko,a pozostałym ciastem oplatamy formując obwarzanek.
  • Gotowanie. 3. W garnku gotujemy wodę ,którą lekko solimy i słodzimy.Do wody wrzucamy partiami precle i gotujemy kilka sekund,następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • Na blaszce. 4. Precle układamy na suchej blaszce.
  • Upieczone. 5. Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Drożdże Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować