Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży

4.5 (143 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Mam dziś Wam do przedstawienia pyszne chrupiące bagietki na bazie mąki żytniej i gryczanej. Poezja smaku :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
    1,5 szklanki mąki gryczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka soli himalajskiej
    pół szklanki ziarna słonecznika
    zioła powansalskie
    2 jajka
    czarnuszka
    160 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju kokosowego
    1 lekko roztrzepane białko jaja
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dodajemy do miski mąkę żytnią, gryczaną, proszek do pieczenia, sól himalajską, zioła prowansalskie, ziarna słonecznika i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
  • 2. Do drugiej miski rozbijamy 2 jaja, sok z cytryny, mieszamy, dodajemy jogurt, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego i wszystko razem mieszamy.
  • 3. Wlewamy składniki stopniowo do miski z mąkami i mieszamy, wyrabiamy ciasto, mocno zagniatamy, dodajemy tochę mąki żytniej na podsypke.
  • 4. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce pod przykryciem i trzymamy pół godziny w temperaturze pokojowej.
  • 5. Robimy podsypke z mąki żytniej, wyjmujemy ciasto, dzielimy na 4 części i formujemy bagietki. Lekko nacinamy nożem.
  • 6. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180' na 25-30 min.
  • 7. 5 minut przed końcem pieczenia na chwile blaszke z bagietkami wyjmujemy, smarujemy z wierzchu białkiem jaja, posypujemy czarnuszką i jeszcze na 5 minut wkładamy do piekarnika.
  • 8. Wyjmujemy nasze pyszne, chrupiące bagietki z pieca, czekamy aż ostygną i zajadamy się :) Smacznego!

Porady

Do piekarnika, aby bagietki były bardziej chrupiące można wstawić wodę, która będzie parować podczas pieczenia bagietek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować