Słodkie bułeczki “ptaszki”

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kakao, lub do wielkanocnego koszyczka. Dzieci uwielbiają takie wypieki, a ja sama kocham zapach pieczonego ciasta drożdżowego, nie sposób mu się oprzeć. Formowanie bułeczek w takim kształcie wymaga odrobinę cierpliwości, ale ogólnie to nic trudnego. Dla dzieci to świetna zabawa, a dla rodziców miła odskocznia od problemów dnia codziennego, formowanie dzióbka, wkładanie oczek, i nacinanie ogonka... efekt końcowy i mina dzieci przy wyjmowaniu upieczonych bułeczek z piekarnika…bezcenne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 szt.

    250 ml wody
    500 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    pół szkl.cukru
    1 cukier waniliowy
    pół łyżeczki soli
    1/3 szkl. oleju

    Dodatkowo:

    ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego na oczka
    rozbełtane jajko z mlekiem do posmarowania, lub herbata z cukrem
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Słodkie bułeczki “ptaszki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptaszki. 1. Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, sól i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować.
    Następnie wlać olej, wsypać cukier waniliowy, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, ma odchodzić od ręki, misy miksera.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i uformować dość długi wałek, ciasto pokroić na 15-20 pasków, w zależności od tego jakie duże chcemy uzyskać bułeczki.
  • Ptaszki. 2. Każdy pasek zrolować dłońmi na ok. długość 15 cm. Zawiązać w supełek, formując z jednej końcówki główkę ptaszka z dzióbkiem- dzióbek naciąć nożyczkami, a drugi koniec spłaszczyć palcami i naciąć nożyczkami w kilku miejscach tworząc ogon ptaka. Wcisnąć w miejsce oczu ziarna pieprzu lub ziela angielskiego.
  • Ptaszki. 3. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min. do napuszenia.
    Gdy się napuszą, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
    Piec w temp. 180 C przez 20-25 min.

Porady

Bułeczki przed pieczeniem można posmarować słodką herbatą zamiast jajka z mlekiem,a olej zastąpić masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować