Słodkie bułeczki “ptaszki”

  • wyświetlono: 276 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kakao, lub do wielkanocnego koszyczka. Dzieci uwielbiają takie wypieki, a ja sama kocham zapach pieczonego ciasta drożdżowego, nie sposób mu się oprzeć. Formowanie bułeczek w takim kształcie wymaga odrobinę cierpliwości, ale ogólnie to nic trudnego. Dla dzieci to świetna zabawa, a dla rodziców miła odskocznia od problemów dnia codziennego, formowanie dzióbka, wkładanie oczek, i nacinanie ogonka... efekt końcowy i mina dzieci przy wyjmowaniu upieczonych bułeczek z piekarnika…bezcenne.

Zdjęcie do publikacji.
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

15 szt.

250 ml wody
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
pół szkl.cukru
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki soli
1/3 szkl. oleju

Dodatkowo:

ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego na oczka
rozbełtane jajko z mlekiem do posmarowania, lub herbata z cukrem

Sposób przygotowania przepisu:

Słodkie bułeczki “ptaszki”

  • Ptaszki.1. Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, sól i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować.
    Następnie wlać olej, wsypać cukier waniliowy, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, ma odchodzić od ręki, misy miksera.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i uformować dość długi wałek, ciasto pokroić na 15-20 pasków, w zależności od tego jakie duże chcemy uzyskać bułeczki.
  • Ptaszki.2. Każdy pasek zrolować dłońmi na ok. długość 15 cm. Zawiązać w supełek, formując z jednej końcówki główkę ptaszka z dzióbkiem- dzióbek naciąć nożyczkami, a drugi koniec spłaszczyć palcami i naciąć nożyczkami w kilku miejscach tworząc ogon ptaka. Wcisnąć w miejsce oczu ziarna pieprzu lub ziela angielskiego.
  • Ptaszki.3. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min. do napuszenia.
    Gdy się napuszą, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
    Piec w temp. 180 C przez 20-25 min.

Porady

Bułeczki przed pieczeniem można posmarować słodką herbatą zamiast jajka z mlekiem,a olej zastąpić masłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieWielkanocciasto drożdżoweświętaśniadaniedla dziecibułkitania kuchniaszkoła babcipieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Słodkie, Mięciutkie Bułeczki Z Ziemniakami

Dodane przez: gotowanietoproste

Słodkie, Mięciutkie Bułeczki Z Ziemniakami

Bułeczki wychodzą przepyszne, naprawdę...

bułeczki mleczne

Dodane przez: polcia

Słodkie Bułeczki Mleczne

Sprawdzone przepisy są najlepsze!...

bułeczki drożdżowe z serem na słodko

Dodane przez: magdzia44448

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM NA SŁODKO

PYSZNE, DOMOWE BUŁECZKI Z SEREM

bułeczki- z nutellą, budyniem pomarańczowym i jabłkami

Dodane przez: Alicja Tutak

Słodkie bułeczki drożdżowe

Miałam wenę twórczą na przygotowanie...

Drożdżowe ptaszki

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Drożdżowe ptaszki

Drożdżowe ptaszki to przepyszne...

image-1xvlait

Dodane przez: ewuska2016

Bułeczki

Domowym bułeczkom nie dorównują,te...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE