REKLAMA

Słodkie bułeczki “ptaszki”

wyświetlono: 5747 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Idealne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kakao, lub do wielkanocnego koszyczka. Dzieci uwielbiają takie wypieki, a ja sama kocham zapach pieczonego ciasta drożdżowego, nie sposób mu się oprzeć. Formowanie bułeczek w takim kształcie wymaga odrobinę cierpliwości, ale ogólnie to nic trudnego. Dla dzieci to świetna zabawa, a dla rodziców miła odskocznia od problemów dnia codziennego, formowanie dzióbka, wkładanie oczek, i nacinanie ogonka... efekt końcowy i mina dzieci przy wyjmowaniu upieczonych bułeczek z piekarnika…bezcenne.

opublikowany: 24.03.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 szt.

    250 ml wody
    500 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    pół szkl.cukru
    1 cukier waniliowy
    pół łyżeczki soli
    1/3 szkl. oleju

    Dodatkowo:

    ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego na oczka
    rozbełtane jajko z mlekiem do posmarowania, lub herbata z cukrem
Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Ptaszki. 1. Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, sól i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować.
    Następnie wlać olej, wsypać cukier waniliowy, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, ma odchodzić od ręki, misy miksera.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i uformować dość długi wałek, ciasto pokroić na 15-20 pasków, w zależności od tego jakie duże chcemy uzyskać bułeczki.
  • Ptaszki. 2. Każdy pasek zrolować dłońmi na ok. długość 15 cm. Zawiązać w supełek, formując z jednej końcówki główkę ptaszka z dzióbkiem- dzióbek naciąć nożyczkami, a drugi koniec spłaszczyć palcami i naciąć nożyczkami w kilku miejscach tworząc ogon ptaka. Wcisnąć w miejsce oczu ziarna pieprzu lub ziela angielskiego.
  • Ptaszki. 3. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min. do napuszenia.
    Gdy się napuszą, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
    Piec w temp. 180 C przez 20-25 min.

Porady

Bułeczki przed pieczeniem można posmarować słodką herbatą zamiast jajka z mlekiem,a olej zastąpić masłem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Słodkie bułeczki

Puszyste, miękkie, mleczno-maślane bułeczki.

kategoria: Pieczywo Desery opublikowany: 15.08.2012 | wyświetlono: 18073 Książki kucharskie: 38 | Polecenia: 4
Dodane przez: Jaga85 Jaga85

Drożdżowe ptaszki

Te ptaszki doskonale nadają się do przystrojenie świątecznego domu, stołu, mazurka, czy stroika Wielkanocnego.

kategoria: ciasto drożdżowe Desery opublikowany: 01.01.2014 | wyświetlono: 1610 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE