Chleb z naczynia żaroodpornego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.½ szklanki ciepłej wody łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok 10 minut.
Do większej miski przesiewamy mąki, dodajemy pozostałą wodę, rozczyn, sól, ziarna oraz na samym końcu oliwę. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy mikserem z odpowiednimi końcówkami (ok 5 minut) lub dłonią (ok 10 minut). Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Rankiem ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy ponownie do momentu aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Formujemy chlebek i przekładamy do nagrzanego wcześniej do 100⁰C naczynia żaroodpornego. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godzinę. Wyrośnięty chleb nacinamy żyletką, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok pół godziny, a następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze ok dwudziestu paru minut. Studzimy na kracie.
Komentarze