Chrupiące bagietki z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pewnie nic nowego nie napiszę, ale domowe pieczywo jest najlepsze. A moje bagietki wyszły idealne, obłędne w smaku i pachnące. Wyszły bardzo chrupiące. Polecam bagietki po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zrobiłam je bardzo długie i cienkie, na takich mi zależało.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 szklanki mąki tortowej
    4 łyżki oleju
    1 mała łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 jajko
    mak sypki ( 2-3 łyżki )
    masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Chrupiące bagietki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy ciasta. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej. Zagniatamy przez kilka minut na stolnicy posypanej mąką. Ciasto powinno być sprężyste i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
  • 3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części. Z każdej formujemy podłużną bagietkę i układamy na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Ja formowałam długie cienkie bagietki, bo na takich mi zależało, ale można zrobić grubsze i krótsze. Następnie bagietki nacinamy ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie makiem.
  • 4. Pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut.
  • 5. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować