Babka Żyrafa

4.93 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka Żyrafa to hit włoskiego internetu. Mięciutka, smaczna i przepięknie wygląda. Można jeść ją już na śniadanie, bo nie jest za słodka. I bardzo smakuje dzieciom.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Żółta masa:
    5 żółtek
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ewentualnie trochę kurkumy lub skórki cytrynowej
    Biała masa:
    5 białek
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    50 g mąki migdałowej
    100 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kakao
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.93 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka żyrafa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem i dalej ucierać. Można dodać szczyptę kurkumy lub startej skórki cytrynowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.
    2. Przygotować białą warstwę. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Powoli dodawać mleko z olejem na przemian. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z kominem dobrze nasmarować tłuszczem. Obie masy podzielić na pół. Najpierw włożyć do formy masę żółtą. Posypać obficie kakao, najlepiej przez sitko, tak aby nie było widać masy jajecznej. Na to ostrożnie wyłożyć połowę masy białej. Posypać kakao. Ponownie masę żółtą, na to kakao. Zakończyć masą białą, już nie posypywać kakao.
    4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone.

Porady

Mąki migdałową można zastąpić pszenną. Upieczone ciasto można polać czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka migdałowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować