REKLAMA

Babka Żyrafa

wyświetlono: 20656 | dodany do książki kucharskiej: 22 | polecenia: 1

Babka Żyrafa to hit włoskiego internetu. Mięciutka, smaczna i przepięknie wygląda. Można jeść ją już na śniadanie, bo nie jest za słodka. I bardzo smakuje dzieciom.

opublikowany: 02.05.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Żółta masa:
    5 żółtek
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ewentualnie trochę kurkumy lub skórki cytrynowej
    Biała masa:
    5 białek
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    50 g mąki migdałowej
    100 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kakao
    tłuszcz do formy
Ocena:

(średnia 4.98 z 187 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem i dalej ucierać. Można dodać szczyptę kurkumy lub startej skórki cytrynowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.
    2. Przygotować białą warstwę. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Powoli dodawać mleko z olejem na przemian. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z kominem dobrze nasmarować tłuszczem. Obie masy podzielić na pół. Najpierw włożyć do formy masę żółtą. Posypać obficie kakao, najlepiej przez sitko, tak aby nie było widać masy jajecznej. Na to ostrożnie wyłożyć połowę masy białej. Posypać kakao. Ponownie masę żółtą, na to kakao. Zakończyć masą białą, już nie posypywać kakao.
    4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone.

Porady

Mąki migdałową można zastąpić pszenną. Upieczone ciasto można polać czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Babka żyrafa Dodane przez: olamus67
Babka żyrafa Dodane przez: olamus67


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: dorota w 20210724_164157

Babka żyrafa

Babka która w przekroju przypomina wzór na skórze żyrafy.

kategoria: babki babka wielkanocna Desery opublikowany: 08.03.2016 | wyświetlono: 1225 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Mroofinka

Chałka żyrafa

Tradycyjna lekko słodka chałka w nowym kolorowym wydaniu. Maluchy będą zachwycone!

kategoria: Pieczywo Desery opublikowany: 22.11.2016 | wyświetlono: 1099 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE