Babka Żyrafa

  • wyświetlono: 14655 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 1

Babka Żyrafa to hit włoskiego internetu. Mięciutka, smaczna i przepięknie wygląda. Można jeść ją już na śniadanie, bo nie jest za słodka. I bardzo smakuje dzieciom.

_MG_9453-jj
  • 12 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Żółta masa:
5 żółtek
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 ml mleka
50 ml oleju
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie trochę kurkumy lub skórki cytrynowej
Biała masa:
5 białek
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
50 ml mleka
50 ml oleju
50 g mąki migdałowej
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kakao
tłuszcz do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Babka Żyrafa

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem i dalej ucierać. Można dodać szczyptę kurkumy lub startej skórki cytrynowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.
    2. Przygotować białą warstwę. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Powoli dodawać mleko z olejem na przemian. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z kominem dobrze nasmarować tłuszczem. Obie masy podzielić na pół. Najpierw włożyć do formy masę żółtą. Posypać obficie kakao, najlepiej przez sitko, tak aby nie było widać masy jajecznej. Na to ostrożnie wyłożyć połowę masy białej. Posypać kakao. Ponownie masę żółtą, na to kakao. Zakończyć masą białą, już nie posypywać kakao.
    4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone.

Porady

Mąki migdałową można zastąpić pszenną. Upieczone ciasto można polać czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobabkadla dziecikakaoimprezana śniadaniedla gościżyrafana proszkumąka migdałowazabawnemarmurkowawłoskie przepisywzory

Komentarze

Podobne przepisy

Czarna babka

Dodane przez: 2milutka

Czarna babka

Wielkanocna baba, puszysta, wilgotna...

Babka górnika

Dodane przez: 23ewelina

Babka górnika

Prosta babka,pyszna z kawką,bardzo...

Babka Wielkanocna

Dodane przez: ewaeu

Babka Wielkanocna

Babka od święta i na co dzień,...

Najlepsza babka

Dodane przez: 2milutka

Najlepsza babka

Prosta, piaskowa babka którą robiłam...

Babka kawowa

Dodane przez: Cukiereczek

Babka kawowa

Babkę przygotowuję się bardzo szybko....

Babka marcepanowa

Dodane przez: alaaa

Babka marcepanowa

Święta bez babki? Nie, to niemożliwe....

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.