Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gdy dom pachnie wypiekiem domowego chleba, to jak dla mnie - przypomnienie domu rodzinnego, a gdy na chleb czekają najbliżsi, zaglądając do kuchni, by go wspólnie zjeść, to już pełnia szczęścia :) Do takiego chleba wiele już nie potrzeba, masło-i radość gotowa, a i sama, oderwana skórka, to radość ogromna:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    3 łyżki zakwasu pszennego
    1/2 szklanki wody
    3/4 szklanki mąki pszennej typ 550
    Ciasto:
    zaczyn+
    4 szklanki mąki pszennej typ 550+do podsypania
    1/2 szklanki mąki mąki żytniej typ 720
    1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850
    ok. 2 szklanki letniej wody
    2 łyżeczki soli
    5 dag ziaren słonecznika
    5 dag ziaren dyni
    Dodatkowo:
    forma lub blaszka posmarowana tłuszczem
    odrobina wody
    ziarna do posypania-2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami 1. Chleb zaczynam robić dzień przed pieczeniem. Na wieczór składniki zaczynu mieszam, do uzyskania jednolitego ciasta, nakrywam ściereczką, pozostawiam do dnia następnego, aż podwoi swoją objętość.
  • Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami 2. Następnego dnia rano do zmieszanych mąk i soli dodaje wodę, zaczyn i zagniatam ciasto ok. 5 minut, dodaję ziarna i jeszcze raz zagniatam, posypuję mąką, nakrywam je ściereczką i pozostawiam na dwie godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, posypuję mąką, nakrywam ściereczką i pozostawiam na dwie godziny.
  • Chleb pszenny na zakwasie pszennym z ziarnami 3. Po tym czasie, chleb zagniatam, formuje bochenek chleba, układam w formie, nakrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. cztery godziny. Wyrośnięty chlebek nacinam, smaruje wodą, posypuję ziarnami, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piekę 30 minut, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze ok. 30 minut, aż chlebek będzie równomiernie brązowy. Chleb wykładam na kratkę i pozostawiam do następnego dnia, aby wystygł.

Porady

Przy pieczeniu chleba, trzeba uzbroić się w cierpliwość, jeśli chcemy aby ładnie wyrósł, dajmy mu czas i ciepło:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka pszenna Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować