Śmietanowiec na gofrach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy częścią gofrów. Dżemy podgrzewamy w garnuszku z 3 suchymi galaretkami. Mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Gdy masa wystygnie i zaczyna tężeć wykładamy ją na gofry. Przykrywamy resztą gofrów. 3 kolejne galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć mieszamy ze śmietaną tak aby zostały małe grudki śmietany. Gdy masa zaczyna tężeć wykładamy ją na warstwie gofrów. Na wierzchu układamy biszkopty i owoce. Całość zalewamy pozostałymi galaretkami przygotowanymi według przepisu na opakowaniu. Ciasto chłodzimy aż masy zetną się całkowicie.
Porady
Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców, dowolnego dżemu i galaretki.
Komentarze