Śmietanowiec na gofrach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gofry w innej odsłonie

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 gotowych gofrow lub upieczone samodzielnie
    3 małe śmietany 12 %
    9 truskawkowych galaretek
    2 słoiki dżemu truskawkowego
    Kilka okrągłych biszkoptów
    Dowolne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Śmietanowiec

Śmietanowiec na gofrach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietanowiec na gofrach 1. Kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy częścią gofrów. Dżemy podgrzewamy w garnuszku z 3 suchymi galaretkami. Mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Gdy masa wystygnie i zaczyna tężeć wykładamy ją na gofry. Przykrywamy resztą gofrów. 3 kolejne galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć mieszamy ze śmietaną tak aby zostały małe grudki śmietany. Gdy masa zaczyna tężeć wykładamy ją na warstwie gofrów. Na wierzchu układamy biszkopty i owoce. Całość zalewamy pozostałymi galaretkami przygotowanymi według przepisu na opakowaniu. Ciasto chłodzimy aż masy zetną się całkowicie.

Porady

Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców, dowolnego dżemu i galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować