Śmietanowiec

3.42 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto śmietanowiec ala sernik zamiast białego sera używamy śmietany, smakiem bardzo przypomina sernik. Szybkie w przygotowaniu idealne na różne okazje.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruszonka
    2,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3/4 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka

    Masa śmietanowa
    4 białka
    1 szklanka cukru
    2 budynie wanilinowe po 64 g
    1 litr śmietany 18%
Wystaw ocenę:

3.42 (12 ocen)

Zobacz również:

Śmietanowiec

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka
    Wszystkie składniki połącz ze sobą tak aby powstała kruszonka.

    Masa śmietanowa
    Białka ubij z cukrem, dodaj suche budynie, śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.
    Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia.
    2/3 kruszonki wsyp na blachę, wyrównaj na nią wylej masę śmietanową, na wierzch posyp resztę kruszonki.
    Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować