Ciasto Cappuccino

4.41 (212 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealna propozycja dla osób lubiących ciasta w typie tiramisu. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na blachę ok. 32x20 cm
    -4 jajka
    -1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    -1/2 szkl. mąki pszennej
    -3/4 szkl. cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki kakao
    -cukier waniliowy
    -budyń śmietankowy
    -kostka masła
    -1 l. mleka
    -10 dag kawy cappuccino
    -4 łyżki żelatyny
    -2 op. bitej śmietany (tzw. Śnieżki)
    -zagęstnik do bitej śmietany (tzw. Śmietan-fix)
Wystaw ocenę:

4.41 (212 ocen)

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić dodając cukier. Mieszać, dodając żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 40 minut w temp. 160st.
    Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l mleka). Ostudzić. Zmiksować z masłem. Powstałą masą karpatkową posmarować ciepły biszkopt. Schłodzić.
    1/3 szkl. mleka odlać do kubka, resztę zagotować. Cappuccino rozpuścić w odlanym mleku i wlać do gotującego się. Zagotować, ostudzić. Wstawić na godzinę do lodówki.
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Schłodzone cappuccino zmiksować z bitą śmietaną i zagęstnikiem na puszystą masę. Dodać żelatynę, miksować 2-3 minuty. Masę wyłożyć jako drugą warstwę na biszkopt. Wstawić do lodówki. Wierzch można przyozdobić np. przesianym przez sitko kakao.

Porady

Świetnie sprawdza się również jako deser w pucharkach (zamiast biszkoptu można użyć np. nasączonych biszkoptów).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować