Śmietanowiec z galaretkami

4.2 (216 ocen)

  • 7 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto to jest znane pod różnymi nazwami (śmietanowiec, galaretkowiec) i różnie jest robione. Niektórzy preferują śmietanę 18%, inni kremówkę lub mleko. Mimo wszystko każda wersja wygląda podobnie i baaardzo apetycznie. Ja swoje ciasto nazywam śmietanowcem i robię ze śmietany 18-22% - w zależności jaką mam pod ręką.

  • 7 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 24-26 cm)
    Masa śmietanowa:
    800 ml śmietany 18-22%
    1 szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
    200 ml wody
    5 łyżeczek żelatyny (płaskich)
    Dodatkowo:
    3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa, cytrynowa i truskawkowa)
    Ponadto:
    biszkopty do wyłożenia dna
Wystaw ocenę:

4.2 (216 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Śmietanowiec

Śmietanowiec z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować galaretki (najlepiej dzień wcześniej).
    Galaretki osobno rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do płaskich naczyń/pojemników.
    Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygły, a następnie pokroić w kostkę.
    Przygotować masę śmietanową.
    Żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
    Śmietanę z pudrem ubić do puszystości i dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną.
    (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
    Na końcu do masy delikatnie wmieszać pokrojone galaretki.
    Całość przełożyć do formy uprzednio wyłożonej biszkoptami i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować