Śmietanowiec

4.32 (242 ocen)

  • 50 min

Śmietanowiec jest to ciasto które robię na każde Święta i każdą większą okazję. Wbrew pozorom nie robi się go długo. Jest wyjątkowo lubiane przez rodzinę i gości i nikt nigdy mu się nie może oprzeć. A przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci sprzed bardzo wielu lat.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 jajko
    • 1 szklanka śmietany 18%
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżeczka amoniaku
    • ok. 0,5kg mąki

    Masa:
    • 1 litr śmietany gęstej 36% lub takiej wiejskiej odwirowanej słodkiej
    • 5 paczek cukrów waniliowych
    • Cukier kryształ do smaku
    • Szczypta cynamonu do smaku

    Herbatniki na wierzch lub posypki kolorowe wg uznania
Wystaw ocenę:

4.32 (242 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Śmietanowiec Desery

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść i podzielić na 5-6 części. Rozwałkować 5-6 cienkich placków na dużą blachę i piec każdy placek oddzielnie na złoty kolor w temp 160 stopni.
  • 2. Śmietanę ubić mikserem z cukrami i cynamonem aż trochę zgęstnieje.
    Przekładać masa placki lekko uciskając.
  • 3. Na wierzch można posypać pokruszonymi herbatnikami lub czym kto woli i odstawić na 12 godzin najlepiej na szafce aby placki przeszły a dopiero potem schłodzić.

Porady

Placki są twarde po upieczeniu i mogą dość długo leżeć więc można je upiec nawet tydzień przed planowym zrobieniem ciasta. Dopiero pod wpływem masy śmietanowej miękną. Jest to super ciasto na Święta ponieważ można tydz czy dwa przed Świętami upiec placki a dzień przed Świętami tylko przełożyć masą. Jest to porcja na dużą tradycyjną blachę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować