Chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzień n-ty pięknej pogody, nic oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba, chciałoby się zaśpiewać. Mam nadzieję, że aura utrzyma się i również będzie słonecznie :) Na obiadek polecam orzeźwiający chłodnik litewski taki, który robiły kiedyś nasze babcie :) Jeżeli jeszcze nie próbowaliście t

  • 30 min

Składniki:

  • pęczek botwinki z buraczkami
    sok z 1 cytryny
    1 ogórek gruntowy
    6 rzodkiewek
    4 ogórki małosolne
    pęczek koperku
    ząbek czosnku
    800g kefiru
    1 łyżka cukru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ten chłodnik nie jest aż tak szybki jak ogórkowy, ale to nic nie szkodzi :) Na początek odcinamy buraczki, obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pozbywamy zielonych liści i kroimy łodygi w bardzo drobną kostkę. Zalewamy wodą tak aby przykryła buraki i gotujemy przez około 7 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie na tarce ścieramy ogórek gruntowy, rzodkiewki, ogórki małosolne i siekamy koperek wraz z ząbkiem czosnku. Dodajemy sok z cytryny, ugotowaną botwinkę, kefir i wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby schłodzić danie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować