PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Brownie z morelami i bezą włoskąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/94/brownie.jpeg10241536http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/brownie-z-morelami-i-beza-wloska
Brownie:
120g masła
200g czekolady gorzkiej(70%)
110g cukru
164g mąki
1 jajko
sok z połówki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy
2 kieliszki rumu
Mus z moreli:
600g moreli
⅓ szklanki rumu
30g cukru
2 łyżeczki agaru
Beza włoska:
2 białka
150g cukru
30ml wody
Sposób przygotowania przepisu:
Brownie z morelami i bezą włoską
1.
Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z pomarańczy i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Morele drylujemy, wkładamy do garnka, wlewamy alkohol i cukier, odparowujemy. Dodajemy agar i blendujemy na gładką masę. Wykładamy na brownie. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem do Crème brûlée.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze