Torcik czekoladowy, z kremem lime curd, musem owocowym, bezami, solonym karmelem, nasączony kolumbijską kawą

  • wyświetlono: 134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kochani właśnie skończyłem 31 lat i postanowiłem zrobić taki fajny limonkowy tort, z przewagą czekolady i owoców :) Pytania? :D

programistapogodzinach
  • 10 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Biszkopt kakaowy(17cm):
5 jajek
¼ szklanki kakao
¾ mąki pszennej
½ szklanki cukru
2 espresso z kolumbijskiej kawy z nutą orzechów brazylijskich do nasączenia
Krem limonkowy:
4-5 soku z limonek i otartej skórki
2 jajka
2 żółtka
¾ szklanki cukru
80g masła
500g mascarpone
Mus owocowy:
2 łodygi rabarbaru
100g malin
100g jeżyn
100g czarnej porzeczki
3 łyżeczki agaru
Bezy:
3 białka
150g cukru
barwniki złoty w żelu i czerwony
Tynk:
200g gorzkiej czekolady
75g śmietanki 30%
40g masła
kilka kropel czarnego barwnika
Solony karmel:
75g cukru
35g zimnego masła
50ml śmietanki kremówki 30%
łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik czekoladowy, z kremem lime curd, musem owocowym, bezami, solonym karmelem, nasączony kolumbijską kawą

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy kawą. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok i skórkę z limonki i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. dodajemy mascarpone i miksujemy. Przekładamy krem do tortownicy. Rabarbar myjemy i obieramy z wąsów, dodajemy resztę owoców, zagotowujemy, dodajemy agar. Wylewamy na biszkopt. Schładzamy. Wszystkie składniki tynku łączymy podgrzewając w rondelku. Wyciągamy przełożony tort z rantu i obkładamy kremem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przygotowujemy bezy i solony karmel. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy powoli cukier. Na ściankach rękawa dajemy po kilka kropel barwnika. Wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1,5 godziny. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia. Karmel wylewamy na wierzch. Dekorujemy bezami, owocami, ciastkami etc. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortciastkabiszkopturodzinykarmelowocebezymascarponelimonkacurdgotujlimepieczsłony

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

Idealne ciasto na święta, lub inne...

czekoladowo-chałwowa rozpusta z bezami

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowo-chałwowa rozpusta z bezami

Puszysty, kakaowy biszkopt z dwoma...

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem

Piekliście kiedyś ciasto z cukinią...

Tort z kremem daktylowym z kawą i ajerkoniakiem

Dodane przez: magmir81

Tort z kremem daktylowym nasączony kawą i...

Tort idealny na wystawne przyjęcia...

Sernik z solonym karmelem

Dodane przez: anamarisworld

Sernik solony karmel

Sernik solony karmel

Bezglutenowe brownie z lodami i solonym karmelem

Dodane przez: anamarisworld

Bezglutenowe brownie z lodami i solonym karmelem

Bezglutenowe brownie z lodami i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE