chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

W upalne dni lubię zjeść dobry chłodnik. Na początku lata jest to zwykle tradycyjny chłodnik litewski z botwinki. Do tego koniecznie młode ziemniaki z masłem i dużą ilością koperku.

***
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza ogórki, szczypiorek i śmietanę, dlatego mój chłodnik przygotowałam tylko z botwinki na naturalnym, chudym jogurcie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • duży pęczek botwinki
    1 szklanka wody
    2 łyżki soku z cytryny
    sól
    400 ml jogurtu naturalnego
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie myję pod bieżącą wodą. Buraczki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę, a liście i łodygi siekam. Wrzucam do garnka i zalewam szklanką wody. Gotuję do miękkości, około 15 minut. Zdejmuję z ognia, doprawiam cytryną i solą, odstawiam do wystudzenia. Do zimnych buraczków wlewam jogurt wsypuję posiekany koperek, ewentualnie jeszcze raz doprawiam solą do smaku. Wstawiam do lodówki na godzinę lub dwie. Podaję dobrze schłodzony z gotowanymi młodymi ziemniakami z koperkiem i masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować