Kluchy ziemniaczane z mięsem

4.44 (178 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kluchy ziemniaczane z mięsem to duże, owalne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków z dodatkiem gotowanych, nadziewane mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem cebuli, pieprzu i majeranku. Ugotowane kluchy podajemy okraszone skwarkami z zarumienioną cebulą.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • mielone mięso wieprzowe 1 kg
    ziemniaki gotowane 1 kg
    ziemniaki tarte, odciśnięte z wody 1,5 kg
    skrobia ziemniaczana, ilość w zależności od gatunku ziemniaków
    cebula 2 szt.
    kiełbasa śląska 1 szt.
    sól
    pieprz ziołowy
    majeranek
    czosnek 2 ząbki
Wystaw ocenę:

4.44 (178 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Kluchy ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluchy ziemniaczane z mięsem. 1. Okrasa:

    Pokrojoną w kostkę kiełbaskę smażymy na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

    Kluchy:

    Ziemniaki (1 kg) obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe półtora kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielimy, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Formujemy kluchy i stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 20 minut od wypłynięcia do góry. Gotowe kluchy podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować