Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym

4.49 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeszcze do lata troszkę, ale temperatury kwietniowe prawie letnie. Zatem proponujemy chłodnik na jogurcie naturalnym.

  • 5 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
    200 ml bulionu warzywnego
    sok z połowy cytryny
    400 ml gęstego jogurtu naturalnego
    200 ml kwaśnej smietany 12 %
    4 rzodkiewki
    1 świeży ogórek
    1 pęczek koperku
    1 pęczek drobnego szczypiorku
    sól
    cukier
    pieprz
    sok z cytryny do doprawienia
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym 1. Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich.
    Odciąłem łodygi i liście, pokroiłem je dość drobno ( w kawałki ok. 5 mm ).
    Niedobrane buraczki wrzuciłem do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotowałem 5 minut, po czym wyłowiłem je, wystudziłem. Obrałem ze skórki, pokroiłem drobną kostkę.
    Bulion ponownie zagotowałem, wrzuciłem posiekaną botwinkę, blanszowałem przez 2 minuty. Odcedziłem, bulion zachowałem. Połączyłem z buraczkami. Wystudziłem, schłodziłem bulion, wymieszałem go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki starłem na tarce o grubych oczkach, ogórka pokroiłem w kosteczkę, koperek i szczypiorek posiekałem. Połączyłem wszystkie składniki, doprawiłem solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Przykryłem przezroczystą folią, wstawiłem do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować