Jeszcze do lata troszkę, ale temperatury kwietniowe prawie letnie. Zatem proponujemy chłodnik na jogurcie naturalnym.
5 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 pęczek botwiny
200 ml bulionu warzywnego
sok z połowy cytryny
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml kwaśnej smietany 12 %
4 rzodkiewki
1 świeży ogórek
1 pęczek koperku
1 pęczek drobnego szczypiorku
sól
cukier
pieprz
sok z cytryny do doprawienia
Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich.
Odciąłem łodygi i liście, pokroiłem je dość drobno ( w kawałki ok. 5 mm ).
Niedobrane buraczki wrzuciłem do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotowałem 5 minut, po czym wyłowiłem je, wystudziłem. Obrałem ze skórki, pokroiłem drobną kostkę.
Bulion ponownie zagotowałem, wrzuciłem posiekaną botwinkę, blanszowałem przez 2 minuty. Odcedziłem, bulion zachowałem. Połączyłem z buraczkami. Wystudziłem, schłodziłem bulion, wymieszałem go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki starłem na tarce o grubych oczkach, ogórka pokroiłem w kosteczkę, koperek i szczypiorek posiekałem. Połączyłem wszystkie składniki, doprawiłem solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przykryłem przezroczystą folią, wstawiłem do lodówki na kilka godzin.
Komentarze