Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lubicie jesień? Ja jedynie za te dobroci, które można kupić w warzywniakach :) Dzisiaj propozycja jednego z jesiennych ciast :D

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g upieczonej dyni hokkaido
    160 g mąki pszennej
    1 łyżeczka cynamonu
    100 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka
    sok z 2 limonek
    skórka otarta z 2 limonek
    100ml oliwy z oliwek
    50 g orzechów laskowych
    10 śliwek węgierek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z limonek, oliwę i sproszkowane orzechy. Dokładnie dodać zblendowana dynię i wymieszać. Przełożyć do suchych składników, połączyć dokładnie. Wylać do rantu ustawionego na 16cm. Na górze ułożyć śliwki. Piec w 170 stopniach godzinę minut, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Śliwki Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować