REKLAMA

Calzone a'la mexicana

wyświetlono: 4111 | dodany do książki kucharskiej: 30 | polecenia: 2

Calzone z nadzieniem a'la meksykańskim. Pewnie daleko im do oryginału ale w mojej rodzinie wszystkim smakowała ta wersja.

opublikowany: 15.11.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    25 g drożdży
    1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
    3 łyżki oleju
    sól
    1 jajko
    Farsz:
    400 g kiełbasy
    200 g wędzonego boczku
    500 g pieczarek
    puszka fasoli czerwonej
    puszka kukurydzy
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    250 g sera żółtego
    majeranek, bazylia, oregano
    papryka słodka i ostra
    sól
    pieprz
    ketchup
Ocena:

(średnia 4.99 z 171 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy ciepłe mleko, olej i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi objętość.
  • 2. Farsz: Cebulę drobno siekamy. Kiełbasę i pieczarki kroimy w półplasterki a boczek i paprykę w kostkę. Fasole i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę i boczek (bez tłuszczu bo wystarczająco dużo wytopi się go z boczku w trakcie smażenia), po chwili dodajemy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy aż woda wyparuje i całość lekko się podsmaży. Na koniec dodajemy paprykę, kukurydze i fasolę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Farsz odstawiamy żeby trochę ostygł.
  • Calzone a'la mexicana 3. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 w miarę równych części. Każdą kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 20 cm. Każdy placek smarujemy niewielką ilością ketchupu zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu. Na połówce każdego placka nakładamy porcję nadzienia i posypujemy startym serem. Wolne brzegi placka smarujemy wodą, składamy na pół i formujemy dużego pieroga dobrze sklejając brzegi. Pierogi przekładamy na blaszkę a ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego :)

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Sobota 15.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=229 PP_02-2015

Porady

Następnego dnia można odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Aninka88 caa80158cc080d15dc9401f11af3394e8fdbf818157807caebf62850b13ebe6e~2

Pizza a'la mexicana

dla wielbicieli meksykańskich smaków

kategoria: Pizza opublikowany: 29.05.2014 | wyświetlono: 875 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

CALZONE A'LA KEBAB

Niezapomniany smak :)

kategoria: Dania główne gyros calzone opublikowany: 04.06.2013 | wyświetlono: 839 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE