PIEROGI RUSKIE

  • wyświetlono: 5270 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 6

Dla wielbicieli pierogów. Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam.

Babcia Tereska
  • 120min

Składniki

-1 kg. mąki
-1 masło(25 dkg) miękkie
-2 szklanki letniej wody
-2 żółtka
-1 jajko
-1 płaska łyżeczka soli

-nadzienie:
-ziemniaki-ok.3 l.
-2 duże cebule+tłuszcz do smażenia
-ser twarogowy chudy-500 g.
-sól, pieprz
-jak ktoś lubi koperek


twarogowe
z truskawkami
z jagodami
z kapustą i ziemniakami
z mięsem

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

PIEROGI RUSKIE

  • 1. Najpierw przygotować farsz. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.(z młodych ziemniaków, wybierać te duże. Malutkie mogą być wodniste).Ziemniaki ostudzić, przepuścić wraz z serem przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Cebulkę już nie przepuszczać przez maszynkę, tylko ostudzoną i odsączoną z tłuszczu, dodać do ziemniaków. Przyprawić solą i dosyć pieprzem. Smaczne będą z dodanym posiekanym koperkiem. Ziemniaki zagnieść.
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką.

    Nadziewać farszem.

    Ulepić pierogi i ugotować.

    Polać śmietaną lub usmażoną cebulką,oraz przyrumienioną bułką tartą.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką. Albo robić kulki i lekko rozwałkować.
  • przed gotowaniem3. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać pierogi.Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. A po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min.od odkrycia. Przed wyjęciem, polać szklanka zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz albo miskę. Polać śmietaną lub usmażoną cebulką,oraz przyrumienioną bułką tartą.Do pierogów podać też maślankę.
  • pierogi z jagodami4. Z jagodami.
  • pierogi z truskawkami5. Z truskawkami.
  • z biała kapustą i ziemniakami6. Z białą kapustą i ziemniakami.
  • z mięsem7. Z mięsem

Porady

Ja osobiście, dzielę ciasto na 4, potem robię wałki. Każdy kroję na 24,tak że mam 96 części. Robię kulki. Z farszem postępuję tak samo. Kulki ciasta wałkuję, wkładam kulkę z farszem i zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie. Mieszam, po wypłynięciu pierogów odkrywam garnek. Gotuję jeszcze ok.10 min. Ale uważam żeby nie rozgotować. Wlewam szklankę zimnej wody i wyjmuję durszlakiem. Jeżeli maja być na pózniej, to układam na tacce, żeby obeschły. Za chwilę, obracam na drugą suchą tackę, żeby druga strona przeschła. Można wtedy składać do garnka, bez obawy ze się skleją. Moja mama oblewała masłem, mieszała też zapobiegało sklejały się.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylacebulatwarógziemniakipierogi ruskieróżne farsze
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ruskie

Dodane przez: Ola1984

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna każdy, ale każdy...

ruskie pierogi

Dodane przez: ewelinka120478

Ruskie pierogi

Pierogi nauczyła mnie robić babcia...

Pierogi ruskie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie zna chyba...

Pierogi ruskie

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Pierogi ruskie

Podstawą dobrych pierogów jest:...

image-0cfpi6p

Dodane przez: poezjasmaku

PIEROGI RUSKIE

PIEROGI Z CUBULKĄ I SMAŻONYM BOCZKIEM...

Pierogi ruskie

Dodane przez: MagdalenaS

Pierogi ruskie

Pyszne, domowe pierogi wg rodzinnej...