REKLAMA

PIEROGI RUSKIE

wyświetlono: 8440 | dodany do książki kucharskiej: 21 | polecenia: 6

Dla wielbicieli pierogów. Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam.

opublikowany: 20.09.2013
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • -1 kg. mąki
    -1 masło(25 dkg) miękkie
    -2 szklanki letniej wody
    -2 żółtka
    -1 jajko
    -1 płaska łyżeczka soli

    -nadzienie:
    -ziemniaki-ok.3 l.
    -2 duże cebule+tłuszcz do smażenia
    -ser twarogowy chudy-500 g.
    -sól, pieprz
    -jak ktoś lubi koperek


    twarogowe
    z truskawkami
    z jagodami
    z kapustą i ziemniakami
    z mięsem
Ocena:

(średnia 5 z 172 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotować farsz. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.(z młodych ziemniaków, wybierać te duże. Malutkie mogą być wodniste).Ziemniaki ostudzić, przepuścić wraz z serem przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Cebulkę już nie przepuszczać przez maszynkę, tylko ostudzoną i odsączoną z tłuszczu, dodać do ziemniaków. Przyprawić solą i dosyć pieprzem. Smaczne będą z dodanym posiekanym koperkiem. Ziemniaki zagnieść.
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką.

    Nadziewać farszem.

    Ulepić pierogi i ugotować.

    Polać śmietaną lub usmażoną cebulką,oraz przyrumienioną bułką tartą.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką. Albo robić kulki i lekko rozwałkować.
  • przed gotowaniem 3. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać pierogi.Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. A po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min.od odkrycia. Przed wyjęciem, polać szklanka zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz albo miskę. Polać śmietaną lub usmażoną cebulką,oraz przyrumienioną bułką tartą.Do pierogów podać też maślankę.
  • pierogi z jagodami 4. Z jagodami.
  • pierogi z truskawkami 5. Z truskawkami.
  • z biała kapustą i ziemniakami 6. Z białą kapustą i ziemniakami.
  • z mięsem 7. Z mięsem

Porady

Ja osobiście, dzielę ciasto na 4, potem robię wałki. Każdy kroję na 24,tak że mam 96 części. Robię kulki. Z farszem postępuję tak samo. Kulki ciasta wałkuję, wkładam kulkę z farszem i zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie. Mieszam, po wypłynięciu pierogów odkrywam garnek. Gotuję jeszcze ok.10 min. Ale uważam żeby nie rozgotować. Wlewam szklankę zimnej wody i wyjmuję durszlakiem. Jeżeli maja być na pózniej, to układam na tacce, żeby obeschły. Za chwilę, obracam na drugą suchą tackę, żeby druga strona przeschła. Można wtedy składać do garnka, bez obawy ze się skleją. Moja mama oblewała masłem, mieszała też zapobiegało sklejały się.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Pierogi ruskie wg.Babci Tereski:):) Dodane przez: BABECZKA 35
Pierogi ruskie wg.Babci Tereski;):):) Dodane przez: BABECZKA 35
Pierogi ruskie wg Babci Tereski Dodane przez: Skotka
Pierogi ruskie wg. Babci Tereski Dodane przez: Martyna1991
Pierogi ruskie wg. babci Tereski Dodane przez: Martyna1991
Pierogi ruskie wg Babci Tereski Dodane przez: Jolanta KG
Pierogi ruskie ( podsmażone) wg Babci Tereski Dodane przez: Jolanta KG
Pierogi ruskie wg @Babcia Tereska Dodane przez: anemon


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Pierogi ruskie

pierogi ruskie - któż z nas ich nie lubi...

kategoria: Pierogi pierogi ruskie Ser opublikowany: 14.11.2013 | wyświetlono: 9129 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 2
Dodane przez: Bożena Z. ja.

Pierogi ruskie z cebulką

prosto i smacznie...polecam moje ulubione pierogi:)

kategoria: Pierogi pierogi ruskie opublikowany: 15.06.2016 | wyświetlono: 18427 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Pierogi Ruskie

Ten rodzaj pierogów to jeden z moich ulubionych,zaraz po z kapustą i grzybami ;-) Robię je dość często w trakcie roku.

kategoria: Pierogi opublikowany: 12.03.2018 | wyświetlono: 1061 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE