Pieczone pierożki z pieczarkami

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    8g suszonych drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 jajka
    200g masła extra
    200ml mleka

    Farsz:
    1kg pieczarek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    70g topionego serka śmietankowego
    sól
    pieprz
    2 łyżki masła

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane do posmarowania
    garść maku do posypania


Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pieczone pierożki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0iwafhf 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone masło w mleku (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć je do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.
  • image-0s4r18g 2. Farsz:
    Cebulę i czosnek drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10minut. Następnie dodać pokrojony w kostkę serek, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu pojawi się za dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.
  • image-1xvbmyg 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
  • image-1tkj5tj 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować