Sernik z makowymi pierogami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Seromakowca znają chyba wszyscy . Postanowiłam go upiec trochę w innej wersji. Ciasto wymaga większego nakładu pracy ale efekt końcowy jest tego wart. Po rozkrojeniu pięknie się prezentuje, takie ciasto świetnie sprawdzi się na świątecznym stole lub innych uroczystościach rodzinnych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Pierogi makowe:
    -1 i 3/4 szkl. mąki
    -3 łyżki cukru
    -25 ml mleka
    -8 dag masła
    -1 jajko
    -3 dag drożdży
    -kilka łyżek masy makowej

    Sernik:
    -0,5 kg sera mielonego
    -3 jajka
    -1/2 szkl. cukru
    -1 op. cukru waniliowego
    -5 dag masła rozpuszczonego
    -3 łyżki budyniu śmietankowego

    Ciasto czekoladowe:
    -10 dag mąki
    -5 dag cukru
    -8 dag margaryny
    -1 jajko
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki kakao

    Dekoracja :
    -polewa czekoladowa
    -suszona papaja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z makowymi pierogami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi makowe 1. Pierogi makowe: drożdżę rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru , odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy, studzimy.
    Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki , wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz.. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy, wycinamy kółka większe niż okrąg szklanki, układamy masę makową i zlepiamy
    formując pieroga. Pierogi odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni do lekkiego
    zrumienienia.
  • 2. Ciasto czekoladowe:Ucieramy margarynę z cukrem na puch , cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem
    do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy ubitą pianę,delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na tortownicę (śr.21cm). Podpiekamy kilka minut.
  • 3. Masa serowa: jajka miksujemy z cukrem, dodajemy ser i pozostałe składniki i krótko ucieramy.
  • masa serowa 4. Na podpieczony spód układamy pierogi (6 szt.) i zalewamy masą serową. Ciasto wkładamy do piekarnika na 40-45 min.
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 5. Wystudzony sernik dekorujemy polewą, papają oraz lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować