Pierogi z malinami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W moim domu wszyscy bardzo lubią pierogi z malinami. Są one daniem, które gości w naszejrodzinie od wielu lat.

Składniki:

  • ● 25 dag mąki pszennej
    ● 1 jajko
    ● kilka łyżek letniej wody
    ● 1/2 kg malin
    ● sól
    ● 1 łyżka oleju
    ● 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę,
    robimy w niej dołek, wbijamy
    jajko i wlewamy wodę.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Maliny przebieramy i szybko
    opłukujemy na sicie, dokładnie
    osączamy i posypujemy
    cukrem. Odstawiamy na
    15 minut.
  • Pierogi z malinami 3. Na stolnicy oprószonej mąką
    rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2 milimetrów
    i szklanką wycinamy kółka. Na
    krążki ciasta nakładamy po
    łyżeczce malin z cukrem, składamy
    na pół i dokładnie sklejamy
    brzegi.
  • 4. W dużym garnku zagotowujemy
    wodę ze szczyptą soli
    i łyżką oleju. Pierogi wrzucamy
    do wrzącej wody, delikatnie
    mieszamy i na średnim
    ogniu gotujemy, aż wypłyną.
    Po wypłynięciu gotujemy jeszcze
    chwilę (ok. 2-3 minuty).
    Ostrożnie wyjmujemy po jednym
    łyżką cedzakową, dokładnie
    osączamy i wykładamy
    na półmisek. Podajemy na
    ciepło, od razu po ugotowaniu,
    posypane cukrem lub polane
    jogurtem.

Porady

● Do ciasta na pierogi najlepiej dodać gorącej wody. Wtedy ciasto będzie gładkie i elastyczne. ● Do malin możemy oprócz cukru dodać również szczyptę cynamonu. Pierogi doskonale również smakują ze śmietaną ubitą z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować