Ciasto na pierogi mojej Mamy

  • wyświetlono: 28492 |
  • dodany do książki kucharskiej: 49 |
  • polecenia: 7

Moja Mama jest mistrzynią pierogów. Przepis na ciasto wypróbowała setki razy. Ja wypróbowałam dzisiaj :) Pierogi wyszły genialne. Dziś były ruskie, ale farszu można użyć dowolnego.

portret
  • 10 porcje
  • 15min

Składniki

1 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
1 szklanka (250ml) mleka
1 szklanka (250ml) wody
mała szczypta suszonych drożdży

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto na pierogi mojej Mamy

  • 1. Wodę zagotować i połączyć z mlekiem (mieszanka powinna być dobrze ciepła). Odłożyć 3-4 łyżki mąki do podsypywania ciasta. Do pozostałej mąki dodać jajko, olej i sól, stopniowo dodawać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto. Pod koniec dosypać suszone drożdże, dobrze wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić na pół godzinki pod przykryciem. Można odstawić nawet na całą noc. Wtedy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
    Przygotować dowolny farsz. Ulepić pierogi.
    (Ja wałkowałam placki i wycinałam szklanką kółka, z których kleiłam pierogi. Mama toczy wałki i kroi na porcje, tak, jak na kopytka. Potem te "kopytka" wałkuje na placuszki, z których lepi pierogi - nie zostają ścinki ciasta). Przygotowane pierogi gotować 2-3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju (nie będą się sklejały).
    Z tej porcji wychodzi 120-140 pierogów średniej wielkości.

Porady

Można oczywiście zrobić ciasto z połowy składników, ale można też gotowe ciasto zamrozić :) Można także zrobić górę pierogów i zamrozić je. Ja mrożę pierogi ugotowane i wystudzone.
Tackę jednorazową wykładam folią spożywczą, której nie odcinam od rolki. Na folii układam pierogi jeden obok drugiego pojedynczą warstwą, przykrywam je folią i układam kolejną warstwę, potem niekiedy jeszcze trzecią. Całość owijam dokładnie folią. I do zamrażalnika. Pierogi po rozmrożeniu wrzucam na wrzątek i zagotowuję.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto na pierogiobiadkuchnia tradycyjna

Komentarze

Podobne przepisy

kruche pierogi pieczone

Dodane przez: Magda_Z

Pieczone pierogi na kruchym cieście

Rozpływają się w ustach i stanowią...

Najlepsze ciasto na pierogi

Dodane przez: MonikaW

Najlepsze ciasto na pierogi

Pyszne ciasto na pierogi - nadaje...

Aksamitne ciasto na pierogi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Aksamitne ciasto na pierogi

Bardzo plastyczne, smaczne ciasto...

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

Ciasto na pierogi

Dodane przez: _rybka20_

Ciasto na pierogi

Zawsze gdy robię pierogi korzystam...

Ciasto na pierogi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto na pierogi

Smaczne i miękkie ciasto na pierogi.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE