Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie z klasycznego makaronu w kształcie długich, płaskich, grubych wstążek, delikatnego, soczystego pieczonego łososia, które dzięki wyrazistym, pachnącym składnikom, takim jak sos sojowy, orzeźwiający sok z limonki, pikantny sos chilli przełamany słodkością miodu czy chrupiące orzeszki pozwoli nam poznać smaki kuchni azjatyckiej.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 350g fileta z łososia
    1 brokuł
    200g makaronu tagliatelle
    75g orzechów nerkowca
    pęczek natki z pietruszki
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    1 łyżeczka cukru

    Sos:
    75ml jasnego sosu sojowego
    50ml wody
    1 łyżka soku z limonki
    3 łyżki sosu chilli
    3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Dania z makaronem

Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach 1. Łososia umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Upieczonego łososia podzielić na mniejsze kawałki.
  • Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach 2. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru, odcedzić.
  • Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach 3. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
  • Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach 4. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, a natkę z pietruszki posiekać.
  • Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach 5. Sos: Połączyć wszystkie składniki sosu , a następnie dokładnie wymieszać.
  • Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach 6. Do głębokiej patelni wlać sos, dodać makaron, ugotowane różyczki brokułu, wszystko dokładnie wymieszać, gotować około 3 minuty cały czas mieszając, następnie dodać kawałki upieczonego łososia i całość gotować kolejne 3 minuty delikatnie mieszając.
  • Tagliatelle z łososiem w azjatyckich smakach 7. Makaron z brokułem i łososiem wyłożyć na talerze, posypać uprażonymi orzechami i posiekaną natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Łosoś Makaron Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować