Ten przepyszny i prosty w wykonaniu makaron to danie na poziomie restauracji, a może i lepsze;). Możecie nim zaskoczyć niejednego gościa. We Włoszech często gości na Wigilijnych stołach jako pierwsze danie.
20 min
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle (najlepiej świeżego jajecznego, dostępnego również na stoiskach z lodówkami)
300 g świeżego łososia
100 ml słodkiej śmietany
1 malutka cebulka
½ szklanki białego wina
½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypiorek lub natka z pietruszki
biały pieprz
sól
masło
oliwa z oliwek
Makaron tagliatelle ze świeżym łososiem (tagliatelle al salmone fresco) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. W miedzyczasie przygotuj sos.
2.Pokrój na mała kosteczkę cebulkę i zeszklij ją na odrobinie masła z dodatkiem oliwy (duśkilka minut pod przykryciem, możesz dodać odrobinkę wody, cebulka nie może się zbyt przyrumienić).
3.Jeśli dysponujesz filetem z łososia upewnij się, że nie ma on ości,następnie pokrój go na małe kawałeczki (bez skóry) i dodaj do cebulki. Jeśli łosoś ma ości możesz najpierw podgotować go na parze lub w odrobinie wody (przez ok 5 min), następnie usuń ości i dodaj rozdrobnione rybę do cebulki.
4.Podsmaż przez chwilkę rybe z cebulka, a następnie dolej wino. Nie przykrywaj i poczekaj, aż cały alkohol z wina wyparuj, następnie. dodaj śmietankę (ilość według uznania), odrobinę koncentratu pomidorowego, dopraw solą i pieprzem. Zagtotuj jeszcze przez chwilkę sos (ryba nie wymaga długiego gotowania!) poczym dodaj ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę śmietanki lub wody, w której gotował sie makaron.Dodaj pokrojony szczypiorek lub natkę z pieruszki i od razu podawaj.
Buon appetito!!!
Komentarze