Pasztet z dyni i pieczarek

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczna propozycja na jesienny obiad

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 średnia dynia hokkaido
    250 g pieczarek
    200 g żółtego sera
    4 łyżki cebuli prazonej
    1 opakowanie czosnku granulowanego
    3 jajka
    1 szklanka kaszy manny
    sól, pieprz, przyprawa do potraw arabskich
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z dyni i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    W rondelku podgrzewamy olej, obrane i starte na tarce pieczarki, oraz starty na tarce miąższ z dyni razem ze skórą podsmażamy na oleju . Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą arabską. PodsmażAMY do momentu, aż dynia i pieczarki zmiękły. Patelnię zdejmujemy z palnika, przełkladamy podduszone warzywa do miski (jeżeli dynia i pieczarki puszczą dużo soku należy je odsączyć na sicie) i odstawiamy do wystudzenia.
    Do wystudzonej dyni dodajemy jajka, starty na tarce do jarzyn żółty ser, manne posiekaną, cebulkę, doprawiamy solą i mieszamy dokładnie.
    Keksówkę o wymiarach 23×8 cm lub 3 małe wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę dyniowa. Keksówkę z pasztetem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i pieczemy pasztet 45-50 minut.
    Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Porady

Pasztet doskonale smakuje na zimno jako wędlina lub na ciepło jako danie obiadowe podane z surówką lub sosem czosnkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować