Szakszuka z papryką i cebulą

4.48 (190 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szakszuka (shakshouka, shakshuka) to danie śniadaniowe rodem z bliskiego wschodu. Pyszne połączenie duszonych pomidorów z jajkiem oraz dodatkami.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże mięsiste pomidory (u mnie malinowe)

    1 łyżka oliwy z oliwek

    ½ łyżki masła

    2 ząbki czosnku

    1 mała cebula

    szczypta kuminu (kmin rzymski)

    ¼ czerwonej papryki

    świeżo zmielona sól (do smaku)

    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

    szczypta ostrej papryki

    2 jajka

    Dodatkowo (do dekoracji):

    garść roszponki
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Szakszuka z papryką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory naciąć na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Włożyć na chwilę do miski z zimną wodą i zdjąć skórkę, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić pokrojoną w pióra cebulę oraz posiekane drobno ząbki czosnku. Chwilę przesmażyć mieszając. Dodać pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Gotować przez kilka minut na małym gazie, aż do odparowania soku. Doprawić solą, pieprzem, kuminem oraz papryką. W dwóch miejscach zrobić wgłębienia i wbić jajka. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem, aż białka się zetną. Udekorować roszponką i podawać od razu, z patelni z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Jajka Papryka Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować