Pasztet z dyni

3.62 (13 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny pasztet z dyni. Delikatny w konsystencji, a mimo tego ładnie się kroi. Dość łagodny w smaku, ale nie mdły. Dodałam do niego również marchewkę, paprykę i cebulę. Robiłam go już dwa razu (drugim razem podwoiłam składniki i upiekłam dwie foremki). Ma przepiękny pomarańczowy kolor. Bardzo polecam bo jest pyszny i zdrowy :) Przepis własny.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g dyni (waga po oczyszczeniu ze skórki i pestek)
    70 g żółtego sera
    50 g marchewki
    1/2 czerwonej, żółtej lub białej papryki
    1 mała cebula
    2 łyżki oleju
    2 duże jajka
    50 g kaszy manny
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

3.62 (13 ocen)

Pasztet z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, zer żółty i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
    Paprykę pokroić w drobną kostkę.
    Cebulę drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju.
  • 2. Do mieszanki warzyw dodać całe jajka i kaszę mannę, doprawić solą oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
  • 3. Jednorazową formę keksową o wymiarach 7x20 cm (mierząc po dnie) delikatnie posmarować olejem, wyłożyć na dnie i krótszych bokach długim paskiem papieru do pieczenia. Wylać masę dyniową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do zrumienienia wierzchu, ok. 70-75 minut. Przed wyjęciem odkajać od dłuższych ścianek formy.
  • 4. Do pasztetu, wg uznania można dodać dla większej ostrości szczyptę imbiru a dla jeszcze większego koloru i zdrowia ok. 1/4 łyżeczki kurkumy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka w proszku Papryka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować