REKLAMA

Szakszuka z chorizo i papryką (shakshouka)

wyświetlono: 5190 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Szakszuka z kuchni tunezyjskiej to pyszne i syte śniadanie składające się z jajek sadzonych śccinanych w sosie pomidorowym, czesto doprawianych mielonym kminkiem. To świetna forma ciepłego śniadania. Według własnych preferencji można urozmaicić ją ulubionymi dodtkami, jak mięso czy warzywa

opublikowany: 11.05.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych świeżych
    -5 jaj
    -100 g chorizo
    -1/2 czerwonej papryki
    -1 łyżka oliwy z oliwek
    -1 ząbek czosnku
    -mielony kminek
    -oregano, bazylia
    -sól, pieprz
Ocena:

(średnia 4.5 z 165 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. W przypadku świeżych pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    Czosnek obrać, pokroic w plasterki. Papryke i chorizo pokroić w drobna kostkę.
    Na patelni rogrzać oliwę. Wrzucić czosnek i smażyć minutę. Dodać chorizo i paprykę. Przesmażyć dłuższą chwilę.
    Dodać pomidory z puszki lub pokrojone świeże. Całość wymieszać. Zmniejszyć ogień i na średnim dusić kilka minut by sok odparował.
    Na tak przygotowany sos wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i ziołami. Patelnię przykryć i dusić aż białko się zetnie. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Szakszuka z papryką

W sam raz na śniadanie lub ciepłą kolację.

kategoria: Dania główne jajko szakszuka opublikowany: 01.10.2018 | wyświetlono: 3462 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE